Hayalet ağlar, deniz ekosistemine işte böyle zarar veriyor

Hayalet ağların denizin altındaki dev ekosisteme nasıl zarar verdiği, su altı kameralarıyla kayıt altına alındı.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
15 Eylül 2024 10:20
GÜNCELLEME
15 Eylül 2024 10:43
DHA
Kaynak DHA

Gömeç açıklarında hayalet ağ tehlikesi görüntülendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Profesör Doktor Adnan Ayaz, Balıkesir’in Gömeç ilçesi açıklarında gerçekleştirdiği dalış sırasında, hayalet ağın deniz ekosistemine verdiği zararı su altı kamerasıyla kaydetti.

'Hayalet Ağ Avcıları' projesi sürüyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve ÇOMÜ'nün ortak yürüttüğü 'Hayalet Ağ Avcıları Edremit Projesi', 2022 yılında başladı ve 2024 yılı çalışmaları kapsamında Balıkesir Gömeç açıklarında devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda alınan bir ihbar üzerine, proje ekibi bölgeye dalış yaparak incelemelerde bulundu.

Deniz canlıları hayalet ağa yakalandı

Dalış sırasında ağın bir aydır denizde bulunduğunu tespit eden Profesör Doktor Ayaz, ağın üzerindeki çürümüş balık kalıntılarını ve ağlara takılmış yengeçleri görüntüledi. "Ağın üzerinde 7-8 çürümüş balık ölüsü, kemikler ve 5-6 yengeç vardı. Canlı olan yengeçleri ağdan kurtarıp denize iade ettik, ağı da bölgeden uzaklaştırdık" dedi.

Hayalet ağlar deniz yaşamına büyük zarar veriyor

Hayalet ağların denizlerde büyük bir sorun olduğunu belirten Profesör Doktor Ayaz, "Bu ağlar ya balıkçıların istemeden deniz dibine takılmasıyla ya da yasa dışı balıkçılar tarafından denize bırakılıyor. Ayrıca terk edilmiş ağlar da büyük bir tehdit oluşturuyor. Bulduğumuz bu ağ terk edilmişti ve bir aydır zarar veriyordu. Üzerinde çürümüş balıklar ve canlı yengeçler vardı" dedi.

Çevreye verilen zarar artıyor

Hayalet ağların doğaya verdiği zararın altını çizen Ayaz, "Bu terk edilmiş ağ doğaya yeterince zarar vermişti. İçindeki canlıları kurtarıp geri saldık, ağı bölgeden uzaklaştırdık. Görüntülerde de çürümüş balıklar ve yakalanmış deniz canlıları açıkça görülüyor" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa