Prostat kabusuna dikkat! Kritik yaş 50…

Üroloji Uzmanı Profesör Doktor Mehmet Fatih Akbulut, bilhassa 50 yaşındaki erkek bireylerin kesinlikle prostat taraması yaptırması gerektiğini söyledi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
15 Eylül 2024 11:03
GÜNCELLEME
15 Eylül 2024 11:32
Prostat kabusuna dikkat! Kritik yaş 50…
AA
Kaynak AA

Prostat hastalıklarında 50 yaş kritik önemde

Bahçelievler Medipol Hastanesi Üroloji Uzmanı Profesör Doktor Mehmet Fatih Akbulut, prostat hastalıklarının erkekler için 50 yaş itibarıyla önemli bir konu haline geldiğini belirtti. Akbulut, 15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla prostat hastalıklarına dair uyarılarda bulundu.

Prostatın temel işlevi

Prostatın bir organ olduğunu vurgulayan Akbulut, "Gözümüz ya da böbreğimiz gibi prostat da bir organımızdır ve asıl görevi üremeyi sağlamaktır." dedi. İleri yaşla birlikte prostatın büyüyebileceğini, bu büyümenin iyi huylu olabileceği gibi, kötü huylu olması durumunda kansere dönüşebileceğini ifade eden Akbulut, özellikle 50 yaşını geçen erkeklerin düzenli prostat taraması yaptırmasının önemine dikkat çekti.

İyi huylu prostat büyümesi nasıl teşhis ediliyor?

Akbulut, prostat rahatsızlıklarının teşhisinde ilk adımın iyi huylu mu yoksa kötü huylu bir durum olup olmadığının belirlenmesi olduğunu söyledi. Başvuran hastaların öncelikle muayene edildiğini, prostat kanseri taraması için gerekli testlerin ve idrar tahlillerinin yapıldığını belirtti. İyi huylu prostat büyümesinin teşhis edilmesi durumunda, idrar çıkışının kontrol edildiğini ve prostat boyutunun ultrasonla ölçüldüğünü açıkladı.

İlaç tedavisi ve cerrahi seçenekler

İyi huylu prostat büyümesinde ilk aşamada ilaç tedavisinin başlandığını söyleyen Akbulut, iki tür ilaç kullanıldığını belirtti. "Birincisi prostatı gevşeten, diğeri ise prostat boyutunu küçülten ilaçlardır" dedi. Eğer ilaç tedavisine rağmen idrar çıkışında kötüleşme yaşanırsa cerrahi tedaviye geçildiğini ve artık açık ameliyatların uygulanmadığını ifade etti. Yeni nesil teknolojiler sayesinde hastaların ameliyat sonrasında aynı gün taburcu olabildiğini ve idrar yapmada rahatlama sağlandığını dile getirdi. Akbulut, anestezi alamayacak hastalar içinse prostat buharlaştırma tedavisinin uygulandığını ekledi.

Prostat kanserine karşı uyarı

Kötü huylu prostat büyümelerine karşı uyarıda bulunan Akbulut, 50 yaşındaki erkeklerin düzenli prostat taraması yaptırması gerektiğini vurguladı. Birinci derece yakınında prostat kanseri hikayesi olan kişilerin ise 45 yaşından itibaren taramaya başladıklarını belirtti. Akbulut, prostat kanseri şüphesi durumunda MR çekildiğini ve robotik cerrahi yöntemlerin kullanıldığını ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa