Mahsa Emini'nin memleketinde esnaf kepenk kapattı

İran'da polis nezaretinde hayatını kaybeden Mahsa Emini'nin ölümünün ikinci yılında memleketinde esnaf kepenk indirdi.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
15 Eylül 2024 11:44
GÜNCELLEME
15 Eylül 2024 11:49
Mahsa Emini'nin memleketinde esnaf kepenk kapattı
O
Onur Çetinkaya Editör

İran'da polis nezaretinde hayatını kaybeden Mahsa Emini'nin ölümünün ikinci yılı dolayısıyla, memleketi Sakkız ve çevre şehirlerde esnaf kepenk kapattı. 

Güvenlik önlemleri arttırıldı

Yerel kaynaklar, güvenlik güçlerinin olası gösterilere karşı bölgede yoğun önlemler aldığını belirtti. Emini'nin mezarına giden yolların güvenlik gerekçesiyle kapatıldığı ve bölgeye girişlerin kısıtlandığı bildirildi. 

Geçen yıl benzer olaylar yaşanmış ve güvenlik güçleri mezara ulaşan köprüleri tutmuştu. Ancak bazı protestocular nehre girerek mezarlığa ulaşmayı başarmıştı. Bu yıl da güvenlik güçleri benzer bir durumun yaşanmaması için baraj suyunu serbest bırakarak nehrin derinleşmesini sağladı.

Mahsa Emini olayı ve gösterilerin tarihçesi

22 yaşındaki Mahsa Emini, 13 Eylül 2022'de başkent Tahran'da zorunlu başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alınmış, ardından fenalaşarak hastaneye kaldırılmıştı. 

Emini, 16 Eylül 2022'de yaşamını yitirmiş ve bu olay tüm ülkede büyük yankı uyandırmıştı. Emini'nin ölümünden sonra memleketi Sakkız'da başlayan protestolar, hızla ülke genelinde yönetim karşıtı gösterilere dönüşmüştü.

Gösterilerde can kaybı ve gözaltılar

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü'ne göre, aylarca süren protestolarda 537 kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi de gözaltına alındı. İran medyasına göre ise gösteriler sırasında yaklaşık 70 güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi. 

İran yönetimi, gösteriler sırasında ülkenin batısında güvensizlik ortamı yaratmaya çalıştıkları gerekçesiyle, Irak'ın kuzeyinde faaliyet gösteren Komele, İran Kürdistan Demokrat Partisi , İran Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve PKK'nın İran kanadı PJAK gibi silahlı grupları suçlamıştı.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa