Almanya Schengen vizesini askıya alacak

Almanya, AB içinde serbest dolaşımı öngören Schengen'i yarından itibaren fiilen askıya alacak. Almanya'nın kararı tepkiye neden oldu.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
15 Eylül 2024 12:31
GÜNCELLEME
15 Eylül 2024 13:35
Almanya Schengen vizesini askıya alacak
O
Onur Çetinkaya Editör

Almanya, Avrupa Birliği içinde serbest dolaşımı sağlayan Schengen Anlaşması'nı 16 Eylül 2024 itibarıyla geçici olarak askıya alarak kara sınırlarında sıkı kontroller uygulamaya başlayacak.

Almanya Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, düzensiz göçün önlenmesi ve iç güvenliğin korunması amacıyla alınan bu önlemin, sınır güvenliğini artırmayı hedeflediğini söyledi.

'Sakıncalı' görülen kişiler ülkeye alınmayacak

Yeni uygulama kapsamında, Almanya'ya kara yoluyla giriş yapmak isteyen kişiler, vizeleri olsa bile "sakıncalı" görülmeleri durumunda geri çevrilebilecek. Bu karar, özellikle Türk vatandaşları ve diğer ülkelerden gelen bireyleri etkileyebilecek. Almanya’nın bu adımı, AB içinde büyük tartışmalar yarattı ve Schengen Anlaşması’nın askıya alınmasının serbest dolaşım hakkına yönelik bir tehdit olduğu yorumlarına yol açtı.

Schengen anlaşması fiilen askıya alındı

Almanya'nın aldığı bu karar, Schengen Anlaşması'nı fiilen askıya alıyor. Serbest dolaşım hakkını sağlayan Schengen Bölgesi'nde bu tarz sınır kontrollerinin uygulanması nadir görülen bir durum. Almanya’nın aldığı bu önlem, düzensiz göç, radikal İslamcı terör tehdidi ve sınır ötesi suçlarla mücadele gerekçesiyle savunuluyor.

Diğer AB ülkelerinin tepkisi

Almanya'nın sınır kontrollerini sıkılaştırması, diğer Avrupa ülkelerinde de yankı uyandırdı. Avusturya, Almanya’nın sınırdan geri çevireceği göçmenleri kabul etmeyeceğini açıklarken, Polonya bu kararı "kabul edilmez" olarak nitelendirdi. Schengen'e yönelik bu kısıtlamaların diğer AB ülkelerinde de uygulanıp uygulanmayacağı ise belirsizliğini koruyor.

Geçmişteki sınır kontrolleri ve sonuçları

Almanya, daha önce 2023 yılında sınır kontrollerini kısmen başlatmıştı ve özellikle İsviçre sınırında kaçak girişlerin azaldığı kaydedilmişti. 2023 yılında 18 binden fazla kaçak giriş tespit edilirken, 2024'ün ilk yarısında bu sayı 6 bine düşmüştü. Yeni önlemlerle birlikte, Almanya'nın düzensiz göçü daha da azaltmayı hedeflediği belirtiliyor.

Almanya'nın bu adımı, Schengen Bölgesi'nde serbest dolaşım ilkesine yönelik önemli bir tartışma yaratırken, AB ülkeleri arasında gerginliğe neden olmaya devam ediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa