iPhone 16 kamera butonu ne işe yarıyor?

Apple'ın geçtiğimiz günlerde tanıttığı iPhone 16'da en dikkat çekici özellik olarak yeni kamera butonu yer alıyor... Peki bu buton ne işe yarıyor?

EP
Esra Polat Editör
YAYINLAMA
16 Eylül 2024 08:30
GÜNCELLEME
16 Eylül 2024 08:30
iPhone 16 kamera butonu ne işe yarıyor?
EP
Esra Polat Editör

Apple'ın iPhone'a yeni bir şey eklemesi büyük bir olay, ancak iPhone 16 ve iPhone 16 Pro'daki Kamera Kontrolü düğmesi sürpriz oldu.

Kamera Kontrol düğmesi nasıl çalışır?

iPhone'un Kamera Kontrolü, bastığınız zaman çalışan fiziksel bir düğme olsada trackpadler gibi dokunarakta bazı özellikler yönetilebilecek.

Düğmenin yüzeyi, parmak ucunuzun hareketine tepki verecek. Bu özellik hali hazırda MacBook Pro Touch Bar teknolojisi ile aynı.

Düğmeye hafifçe bastığınızda ekran üzerinde bir katman beliriyor. İOS 18 beta, fiziksel bir düğmeye basıldığı yeri gösteren ince bir kullanıcı arayüzü animasyonu sunmuştu. Bu özelliğin Kamera Kontrolü Düğmesi için geldiği de artık sır olmaktan çıktı.

Kamerayı açabilecek

Gelen yeni iOS 18 özelliklerinden biri, varsayılan Kamera simgesini kilit ekranından kaldırma ve onu başka bir şeyle değiştirme yeteneğidir. Artık Kamera Kontrolü düğmesine basmak, iPhone'u tutarken başparmağınızın veya parmağınızın bulunduğu yere yakın konumlandırıldığı için tartışmasız daha hızlı olan yerleşik Kamera uygulamasını hızlı bir şekilde başlatacaktır.

Fotoğraf ve video çekmek için geleneksel yöntem

Bu tuş geleneksel bir yöntem olarak deklanşör özelliği görecek. Daha önce iPhone yüzeyine dokunarak çekilen fotoğraf ve videolar artık daha pratik şekilde çekilebilecek. Fotoğraf çekmek için bu butona basmak yeterli olacak. Ayrıca video için de bu butona basılı tutmak yine yeterli olacak.

Ayrıca butona hafif bir şekilde basarak odaklanma özelliğini de kullanıcalar kullanabilecek.

Yakınlaştırma ve kameralar arasında geçiş

Kamera Kontrolünün belki de en büyük avantajı, parmaklarınızı ekranın her yerinde hareket ettirmenize gerek kalmadan pek çok işlevin kullanılabilir olması olacak.

Yakınlaştırmak veya uzaklaştırmak için, kaydırıcıyı görüntülemek üzere hafifçe basacak ve odak uzaklığını değiştirmek için sürükleyeceksiniz.

Yine bu butona iki defa hafifçe basmak kameralar arasındaki geçişi sağlayacak.

Pozlamayı ve derinliği hızla ayarlayın

Ayrıca, Kamera Kontrolü düğmesine hafifçe iki kez bastığınızda görünen katmanda Pozlama Telafisi ve Derinlik seçenekleri de yer alacak. 

Fotoğraf stillerini seçme

Apple, yeni iPhone 16 ve iPhone 16 Pro modellerinde Fotoğraf Stilleri özelliğini yenileyerek stok filtrelerini değiştirdi ve stilleri daha düzenlenebilir hale getirdi. Ayrıca Kamera Kontrolü aracılığıyla da seçilebilecekler.

Video çekmek için de kullanılacak

Apple'ın etkinlik videosunda yer alan bir demo, kontrol kullanılarak çözünürlükler ve 4K 120 FPS gibi kare hızları arasında geçiş yapmanın mümkün olduğunu da gösterdi.

Bu butonun başka hangi özellikleri var?

iPhone kilitliyken kamerayı açmak için Kamera Kontrolü düğmesini basılı tutun. Bu modda bir fotoğraf çektiğinizde Apple Intelligence, işaret ettiğiniz şeyi arar. Apple'ın örneklerinde, bir kişi daha fazla bilgi almak ve çalışma saatlerini kontrol etmek için bir restoranın fotoğrafını çekti ve ardından yoldan geçen bir köpeğin cinsine baktı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa