Polaris Dawn misyonu: Uzayda yürüyen ekip Dünya'ya döndü

Tarihteki ilk özel uzay yürüyüşü, SpaceX tarafından gerçekleştirildi. Unutulmaz bir uzay deneyimi yaşayan ekip Dünya'ya indi.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
16 Eylül 2024 09:56
GÜNCELLEME
16 Eylül 2024 10:49
Polaris Dawn misyonu: Uzayda yürüyen ekip Dünya'ya döndü
Hakan Öksüz Editör

Elon Musk tarafından 2002 yılında kurulan SpaceX, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Polaris Dawn ekibini taşıyan Dragon kapsülünün Dünya'ya indiğini duyurdu.

Kapsülün, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Dry Tortugas bölgesi yakınlarına, Meksika Körfezi sularına indiği kaydedildi. 

İlk özel uzay yürüyüşü başarıyla gerçekleşti

Polaris Dawn görevinin en dikkat çekici anlarından biri, ilk özel uzay yürüyüşünün gerçekleştirilmesiydi. Görev komutanı Jared Isaacman, başarılı inişin ardından "Görev tamamlandı" diyerek tarihi anı ilan etti. 

Isaacman'ın yanı sıra SpaceX'in mühendis ekibinden Anna Mennon, Sarah Gillis ile pilot Scott Poteet'in de aralarında bulunduğu 5 günlük uzay yolculuğu tamamlandı.

Uzay yürüyüşünde bir ilk

Jared Isaacman ile Sarah Gillis, uzayda yürüyüş yapan 264. ve 265. kişiler olarak kayıtlara geçti. 

Bu tarihi olay, Isaacman’ın 12 Eylül'de Dragon kapsülünden çıkarak uzay boşluğuna adım atmasıyla başladı. Ardından Gillis de yürüyüşe çıktı. Her iki astronot da güvenlik halatları yardımıyla uzay yürüyüşlerini tamamladı.

En yüksek yörüngeye ulaştılar

Polaris Dawn misyonu, sadece ilk özel uzay yürüyüşüyle değil, aynı zamanda insanlığın bugüne kadar ulaştığı en yüksek Dünya yörüngesine çıkmasıyla da dikkat çekti. 

Ekip, radyasyon kuşağı boyunca gerçekleştirdiği yolculukta önemli bilimsel deneyler yaparak, uzay araştırmalarına yeni veriler kazandırdı.

Polaris programı devam ediyor

SpaceX, Polaris Dawn misyonuyla birlikte Polaris programı kapsamında bir dizi yeni görev planlıyor. 

Bu program dahilinde iki yeni misyonun daha hayata geçirilmesi hedefleniyor. SpaceX, bu yeni görevlerle insanlı uzay keşiflerinde daha fazla ilerleme kaydetmeyi amaçlıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa