Motor ustası “Yusuf Dikeç” maket robotu yaptı

Düzce’de bir motor ustası, araçların parçalarından "Yusuf Dikeç" duruşuna sahip maket robotu yaptı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
16 Eylül 2024 12:04
GÜNCELLEME
16 Eylül 2024 12:54
AA
Kaynak AA

Murat Çetin'in sanata dönüşen hobisi

Düzce’de yaşayan motor ustası Murat Çetin, araçların atık parçalarını sanata dönüştürerek dikkat çeken eserlere imza atıyor. Yaklaşık 7 yıl önce arkadaşının tamirhanesinde başladığı bu hobi, Çetin’in sanatını geliştirmesiyle büyük boyutlu maketlere dönüştü. 51 yaşındaki Çetin, tamir ettiği araçlardan çıkan ve kullanım ömrünü tamamlamış parçalarla çeşitli figürler üretiyor. Eserlerinin boyu 2 metreyi bulurken, her biri 400 kilogram ağırlığında olan bu maketler hem Türkiye’de hem de yurt dışında ilgi görüyor.

Yusuf Dikeç’in atış anı maketlerle ölümsüzleşti

Çetin’in son projelerinden biri, Paris 2024 Olimpiyatları'nda Türkiye'ye gümüş madalya kazandıran milli atıcı Yusuf Dikeç’in duruşunu ölümsüzleştiren iki maket oldu. Olimpiyatlarda büyük ilgi gören Dikeç'in atış anındaki ikonik duruşunu yansıtan bu maketler, Çetin’in titizlikle bir araya getirdiği 2 bin atık parçadan oluşuyor. Düzceli usta, bu çalışmanın 13 gün sürdüğünü belirtiyor ve sanatseverlerden olumlu geri dönüşler aldığını ifade ediyor.

2,5 milyon atık parçadan sanat eserine

Murat Çetin, bugüne kadar yaptığı çalışmalarda yaklaşık 2,5 milyon atık parçayı bir araya getirdiğini vurguluyor. Kendi ifadesiyle "Her atık, atık değildir; yeni bir kaynaktır" mottosuyla hareket eden Çetin, atık parçaları estetik birer sanat eserine dönüştürme hedefinde. Bu doğrultuda, metal atıkların sanata dönüştüğü bir müze kurma hayali olduğunu dile getiriyor.

Sanayi müzesi kurma hedefi

Çetin’in hedeflerinden biri de sanayi müzesi kurarak hem atıkların sanatta yeniden değerlendirildiği bir alan oluşturmak hem de sanatseverleri bu yaratıcı eserlerle buluşturmak. Bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan destek beklediğini belirten Çetin, bu projeyle hem sanatı hem de çevre bilincini bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa