Tevfik Özlü, akciğer hastalarını uyardı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, kış yaklaşırken akciğer hastalarına uyarılarda bulundu. İşte akciğer hastalarının dikkat etmesi gerekenler...

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
16 Eylül 2024 16:40
GÜNCELLEME
16 Eylül 2024 17:11
Tevfik Özlü, akciğer hastalarını uyardı
Hakan Öksüz Editör

Kış ayları yaklaşırken akciğer hastalarına uyarılarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaşlılar ve kronik akciğer hastalıklarına sahip kişilerin ilâve tedbir alması gerektiğini kaydetti. Özlü, "En fazla hastalık bulaştıranlar, çoğunlukla en yakınınızda bulunanlardır. Risk grubundaki kişilerin kendilerini korumaları büyük önem taşıyor." diye konuştu.

Grip ve zatürre aşısı uyarısı

Kışa hazırlık için grip ve zatürre aşılarının ihmal edilmemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Özlü, "Grip aşıları her yıl yenileniyor. Geçen yıl yaptırmış olsanız bile bu yıl tekrar aşılama yapmanız lazım. Ayrıca zatürre aşısı da eğer daha önce yaptırmadıysanız kış öncesi yaptırmanızda fayda var. Bu, özellikle 65 yaş üstü bireylere ve kronik akciğer ya da kalp hastalığı olan kişilere rutin olarak öneriliyor." dedi.

El hijyeni ve havalandırmanın önemi

Kış hastalıklarından korunmak için sadece aşıların değil, hijyen kurallarına uyulmasının da kritik olduğunu belirten Özlü, "El hijyeni çok önemli. Ortak alanlarda dokunduğunuz yüzeylerde virüsler bulunabilir. Bu yüzden ellerinizi sık sık dezenfekte etmelisiniz. Ayrıca, sosyal alanlarda yeterli hava sirkülasyonu olmazsa buralarda uzun süre kalmaktan kaçının. Kalabalık ortamlarda mesafeyi korumak da önemli." ifadelerini kullandı.

Risk gruplarına özel uyarılar

Prof. Dr. Özlü, bağışıklık sistemi zayıflamış bireyler, yaşlılar ve kronik hastalığı olanların kış aylarına girerken daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Özlü, "Akciğerinizi korumak için kış öncesi tedbirli olmak gerekiyor. Özellikle riskli gruptaki kişilerin aşılarını mutlaka yaptırmaları lazım. Bu, hem hastalıktan korunmak hem de hastalığı hafif atlatmak için önemli." dedi.

"Eylül-mayıs dönemine dikkat"

Prof. Dr. Tevfik Özlü, şunları söyledi:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa