Çanakkale Savaşı'ndan kalma top mermileri bulundu!

Gelibolu Yarımadası’nda Çanakkale Savaşları'ndan kalma 109 yıllık patlamamış 18 adet top mermisi bulundu. Mermilerin 13’ü imha edildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
16 Eylül 2024 16:47
GÜNCELLEME
16 Eylül 2024 16:48
AA
Kaynak AA

Dünyanın en kanlı savaşlarından biri olan, Türk tarihinin en önemli savaşı Çanakkale Savaşları'nın üzerinden 109 yıl geçmesine rağmen savaşın bölgedeki izleri ilk günkü tazeliğini koruyor.

Birinci Anafarta Muharebesi'nin yaşandığı bu köyde yaşayan bir çiftçi, köpeğinin makilik alanda doğum yapması üzerine yavrularını almak için gittiğinde toprak altından çıkmış top mermilerini fark etti. 

Durumu yetkililere bildiren çiftçinin ihbarıyla Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri bölgeye gelerek gerekli güvenlik önlemlerini aldı.

18 Adet 150 Milimetrelik Top Mermisi Tespit Edildi

Yapılan dedektör taramaları sonucu, bir kısmı toprak altında gömülü halde bulunan 150 milimetrelik 18 adet top mermisi bulundu. Bölgedeki makilik alanın temizlenmesiyle birlikte mühimmatın güvenli şekilde çıkarılması sağlandı. Ekipler, top mermilerinin Osmanlı'nın kullandığı Krupp marka toplara mı yoksa Avusturya-Macaristan'dan getirilen obüslere mi ait olduğunu araştırıyor.

13 Top Mermisi İmha Edildi

Yapılan incelemelerde riskli olduğu tespit edilen 13 top mermisi, İl Jandarma Komutanlığına bağlı Patlayıcı Madde İmha Timi tarafından güvenli bir şekilde imha edildi. Kalan mermiler ise tehlike arz etmediği takdirde ziyarete açılacak.

Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’ndan Açıklama

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Müzeler Koordinatörü Mert Çatalbaş, tesadüfen bulunan bu mühimmatların daha önce Seddülbahir Kalesi'nde de benzer şekilde keşfedildiğini hatırlatarak, bölgede titiz bir çalışma sürdürüldüğünü belirtti. Çatalbaş, bu tür mühimmatların sıkça ortaya çıktığını ve gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını söyledi.

Çalışmaların 10 gün süreceği tahmin edilirken, ekipler bölgede detaylı araştırmalarını sürdürüyor.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa