Covid varyantı hızla yayılıyor

Bilim insanları, XEC adı verilen Covid varyantının Avrupa'da hızla yayıldığına dikkat çekerek gelecek günler için uyarıda bulundu.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
16 Eylül 2024 17:00
GÜNCELLEME
16 Eylül 2024 17:35
Covid varyantı hızla yayılıyor
O
Onur Çetinkaya Editör

XEC adı verilen yeni bir Covid-19 varyantı, özellikle Avrupa'da hızla yayılmaya başlamış durumda ve uzmanlar bu varyantın kısa süre içinde baskın hale gelebileceği konusunda uyarıyor.

Soğuk havada hızla yayılabilir 

İlk olarak Haziran 2023'te Almanya'da tespit edilen varyant, Omicron varyantının bir alt türü olup, şu ana kadar Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da yayılmaya devam ediyor. 15'ten fazla ülkede tespit edilen XEC, soğuk havaların etkisiyle daha da yayılabilir.

XEC, KS.1.1 ve KP.3.3 varyantlarının bir karışımı olarak tanımlanıyor ve grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara benzer semptomlara neden oluyor. Semptomlar arasında yüksek ateş, sürekli öksürük, tat ve koku alma duyusunda kayıp, nefes darlığı, yorgunluk ve vücut ağrıları yer alıyor.

Slovenya gibi bazı ülkelerde XEC kaynaklı enfeksiyon oranları hızla artmış durumda ve ülkedeki Covid vakalarının yüzde 10’undan fazlası XEC ile ilişkili.

Uzmanlar, bu varyantın hızlı yayılımına dikkat çekerken, mevcut aşıların ciddi hastalıklara ve hastaneye yatışlara karşı yeterli koruma sağladığını belirtiyor. 

Bununla birlikte, hijyen ve temiz hava gibi önlemlerin önemine vurgu yapılıyor. Araştırmacılar, XEC'nin semptomlarını ve etkilerini daha iyi anlayabilmek için varyantın yakından izlenmesi gerektiğini ifade ediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa