Bakan Bayraktar: Nükleer teknolojiye ilişkin tüm engeller kaldırılmalı

Nükleer enerjinin Türkiye'nin hedefleri ve enerji güvenliği için önemli olduğunu belirten Bayraktar, "Bu kapsamdaki tüm engeller kaldırılmalı" dedi.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
16 Eylül 2024 18:50
GÜNCELLEME
16 Eylül 2024 19:17
Bakan Bayraktar: Nükleer teknolojiye ilişkin tüm engeller kaldırılmalı
Kübra Şenal Editör

Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) 68. Genel Konferansı'nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin nükleer enerjiye yönelik stratejisini ve hedeflerini anlattı. Bayraktar, UAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi'nin nükleer emniyet ve güvenliği artırma çabalarına teşekkür ederek, Türkiye’nin enerji stratejisine nükleer enerjinin katkısını değerlendirdi.

2053'e kadar sıfır karbon hedefi

Türkiye’nin enerji stratejisini sürdürülebilir kalkınma ve enerji güvenliği üzerine inşa ettiğini belirten Bayraktar, ülkenin 2053 yılına kadar sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı hedeflediğini söyledi. Bayraktar, Türkiye'nin artan elektrik talebini karşılamak için yenilenebilir enerji kaynaklarına ve nükleer enerjiye öncelik vereceğini ifade etti. Türkiye'nin elektrik talebinin önümüzdeki 20 yıl boyunca yıllık ortalama %4 artacağını belirten Bakan, nükleer enerjinin bu talebi karşılamada temel bir unsur olacağını kaydetti.

İkinci ve üçüncü nükleer santral sahaları plana dahil

Türkiye'nin uzun vadeli enerji planlarını açıklayan Bayraktar, 2035 yılına kadar 7,2 Gigavat (GW) ve 2050 yılına kadar 20 Gigavat (GW) nükleer kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. Bu hedefler kapsamında, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin dört reaktörüyle 4,8 GW kapasiteye ulaşacağını, ikinci ve üçüncü nükleer santral sahalarının da devreye alınmasının planlandığını dile getirdi.

Ticari ve finansal tüm engellerin kaldırılması çağrısı

Bayraktar, nükleer enerjiyi "daha iyi bir geleceğin" parçası olarak gördüklerini ve bu doğrultuda sektöre yönelik tüm ticaret ve finansal kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini vurguladı. Bu engellerin teknolojik ilerlemeyi ve ekonomik kalkınmayı yavaşlattığını belirten Bakan, küresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmanın geciktiğini ifade etti. Bayraktar, uluslararası politikaların nükleer enerjinin sorumlu bir şekilde geliştirilmesine destek vermesi gerektiğini söyledi.

"Nükleer enerjiyi geliştirmek üzere ortak çabaları sürdüreceğiz"

Türkiye'nin nükleer enerjinin güvenli, emniyetli ve barışçıl bir şekilde kullanımını sağlama hedefini sürdüreceğini ifade eden Bayraktar, UAEA ile olan işbirliklerinin güçlenerek devam edeceğini belirtti. Türkiye’nin Paris Anlaşması kapsamında koyduğu iddialı hedeflere ulaşmada nükleer enerjinin önemine dikkat çeken Bayraktar, COP28'de alınan kararlar doğrultusunda nükleer kapasitede artışın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Bayraktar, sözlerini "Dünya çapında refah için nükleer enerjiyi geliştirmek üzere ortak çabalarımızı sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz" diyerek tamamladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa