141,5 kilo kokain bulunan 'Phoenican' isimli geminin kaptanına 30 yıl

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Panama bandıralı Phoenican isimli gemide 141,5 kilogram kokain ele geçirilmişti. Kaptanlar 30 yıl hapse çarptırıldı.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
16 Eylül 2024 20:09
GÜNCELLEME
16 Eylül 2024 20:19
141,5 kilo kokain bulunan 'Phoenican' isimli geminin kaptanına 30 yıl
DHA
Kaynak DHA

Olay, 6 Ekim 2023 tarihinde Ereğli Limanı'nda gerçekleşti. Kolombiya'dan gelen ve kömür taşıyan gemiye, Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ve Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından uyuşturucu ihbarı üzerine operasyon düzenlendi. Kocaeli'den sevk edilen dalgıç polislerin de katılımıyla yapılan aramada, geminin tabanına gizlenmiş 141,5 kilo kokain bulundu. Gözaltına alınan Hırvatistan, Rusya ve Filipin uyruklu 10 mürettebat tutuklanarak adliyeye sevk edildi.

"Ek güvenlik ve kamera talep ettim" diyerek suçlamaları kabul etmedi

Karadeniz Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında gemi kaptanı M.D., daha önce 30'dan fazla gemide kaptanlık yaptığını ve adının hiçbir suça karışmadığını ifade ederek, olayın kendisinden habersiz geliştiğini savundu. M.D., Kolombiya'da yükleme yapılmadan önce gemi için ek güvenlik ve kamera talebinde bulunduğunu, ancak uyuşturucunun geminin tabanından 5 metre yüksekteki bir alana yerleştirildiğini ve tespit edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

"Aydınlatma yetersizdi" savunması

İkinci kaptan A.A. da benzer bir savunma yaparak, Kolombiya’da yapılan yükleme sırasında ambarın genişliği ve yetersiz aydınlatma nedeniyle durumu fark etmesinin imkansız olduğunu, uyuşturucunun nasıl yerleştirildiğine dair bilgisi olmadığını söyledi.

Mürettebatın parmak izi bulunmadı

Sanık avukatları, uyuşturucu maddeler üzerinde yapılan parmak izi incelemelerinde mürettebata ait izlerin bulunmadığını belirterek müvekkillerinin suçsuz olduğunu savundu. Ancak mahkeme, gemi kaptanı M.D. ve ikinci kaptan A.A.’yı, uyuşturucunun miktarı ve yerleştirilmesinde sorumlu buldu.

Kaptanlara 30'ar yıl mürettebata beraat

Mahkeme, gemi kaptanı M.D. ve ikinci kaptan A.A.’ya 30’ar yıl hapis cezası ve 200 bin lira adli para cezası verdi. Diğer 8 mürettebat ise delil yetersizliği nedeniyle beraat etti. Duruşmayı, Hırvatistan'ın Ankara Büyükelçisi Hrvoje Cvitanovic ve bazı ülkelerin konsolosluk görevlileri de takip etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa