Meta, Rusya merkezli medya kuruluşlarını yasakladı

Instagram, Facebook, WhatsApp ve Messenger’ın da aralarında olduğu sosyal medya ağlarının sahibi Meta, Rus medyasına yasaklama getirdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
17 Eylül 2024 09:53
GÜNCELLEME
17 Eylül 2024 10:06
Meta, Rusya merkezli medya kuruluşlarını yasakladı
AA
Kaynak AA

Meta, Rus medya kuruluşlarını platformlarından yasakladı

Instagram, Facebook, WhatsApp ve Messenger’ın da sahibi olan Meta, dış müdahale faaliyetleri gerekçesiyle bazı Rus medya kuruluşlarını platformlarından kaldırma kararı aldı. Yasaklanan medya organları arasında Rossiya Segodnya ve devlet kanalı RT de bulunuyor.

ABD basını yasağı duyurdu

Meta'nın Rus medya kuruluşlarına yönelik yasağı, ABD basınında geniş yankı buldu. Meta tarafından yapılan açıklamada, Rus devlet medyasına karşı uygulanan yaptırımların genişletildiği ifade edildi. Karar, Rossiya Segodnya ve RT dahil birçok kuruluşun platformlardan tamamen yasaklanmasına neden oldu.

Rus medya kuruluşlarına küresel yasak

Meta'nın açıklamasında, "Dikkatli bir değerlendirmenin ardından, dış müdahale faaliyetleri nedeniyle Rossiya Segodnya, RT ve bağlantılı diğer medya kuruluşlarını küresel olarak platformlarımızdan yasakladık" denildi. Bu yasak, dünya genelinde Meta uygulamalarını kapsıyor.

ABD Adalet Bakanlığından seçim müdahalesi suçlaması

ABD Adalet Bakanlığı, 4 Eylül'de yaptığı açıklamada, Rus medya kuruluşlarının ABD başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığını iddia etti. RT ve bazı medya organlarının, 5 Kasım'da yapılacak seçimler öncesinde sosyal medya üzerinden dış müdahalede bulunmaya çalıştığı öne sürüldü.

Blinken'den RT'ye yaptırım kararı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 13 Eylül'de yaptığı açıklamada, Rus devlet kanalı RT ile bağlantılı 3 kuruma ve 2 kişiye yaptırım uygulandığını duyurdu. Blinken, bu yaptırımların gerekçesini, Rusya'nın Ukrayna’daki savaşa verdiği destek ve istikrarsızlaştırıcı faaliyetler olarak açıkladı.

ABD istihbaratı, 2016 seçimlerine müdahale tespit etmişti

ABD istihbarat raporlarına göre, Rusya’nın RT ve diğer medya kuruluşları üzerinden 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığı tespit edilmişti. Moskova ise bu iddiaları reddetmiş, müdahale suçlamalarını kabul etmemişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa