Antalya’da yavru caretta carettalar yuvalarından çıktı

Antalya'da yavru caretta carettaların yuvalarından çıkış anları görüntülü olarak kayıt altına alındı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
17 Eylül 2024 17:31
GÜNCELLEME
17 Eylül 2024 17:41
Antalya’da yavru caretta carettalar yuvalarından çıktı
AA
Kaynak AA

Caretta caretta yavrularının denizle buluşma anı görüntülendi

Antalya’nın Kızılot sahilinde, nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta kaplumbağalarının yavrularının yuvalarından çıkarak mavi sularla buluşması kaydedildi. Eşsiz anlar, su altı belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan tarafından görüntülendi.

15 ülkeden doğaseverlerle 4 yıldır süren nöbet

Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Kızılot Bölgesi Proje Sorumlusu biyolog Fatih Polat, 26 kilometrelik sahilde, akademisyenler ve gönüllülerle dört yıldır caretta caretta yavrularının korunması için çalışmalar yürütüyor. Projeye 15 farklı ülkeden doğasever de katılım sağlıyor. Bu süreçte, yavruların denize ulaşma anı “yaşam nöbeti” adı verilen bir gözlem çalışmasıyla takip ediliyor.

Tahsin Ceylan’ın eşsiz görüntüleri

Su altı belgeselcisi Tahsin Ceylan, caretta caretta yavrularının kumdan çıkarak denize doğru yol aldığı anları kaydetti. Ayrıca, su altından da yavruların hiç durmadan 1-2 gün boyunca denizin açığına yüzdüğü anlar görüntülendi. Ceylan’ın çalışmalarına kamera asistanı Taner Şahakalkan ve EKAD doğa gözlem ekibi de destek verdi.

Yuvalar koruma altında

Fatih Polat, her yıl mayıstan ekim ayına kadar caretta carettaların korunması için nöbet tuttuklarını belirtti. Polat, "Antalya sahilleri caretta caretta nesli için hayati öneme sahip. Yuvaları tek tek tespit ederek koruma altına alıyoruz ve yavruların denize ulaşmalarını sağlıyoruz. Denizle buluşan her 1.000 yavrudan sadece 1 ya da 2’si ergin birey haline geliyor. Ergin bireyler, 15-20 yıl sonra aynı kumsala dönerek yuva yapıyor" dedi. Bu yıl Kızılot sahilinde 100.000’e yakın yavrunun denizle buluştuğu kaydedildi.

Yumurtaların kuluçka dönemi 45-60 gün sürüyor

Tahsin Ceylan, Türkiye’nin Akdeniz’de, Yunanistan ile birlikte deniz kaplumbağalarının en büyük yuvalama alanlarına ev sahipliği yaptığını belirtti. Belek ve Kızılot sahillerinin yuvalama açısından en yoğun bölgeler olduğunu vurgulayan Ceylan, "Deniz kaplumbağalarının cinsel olgunluğa erişmesi yaklaşık 50 santimetre boyunda gerçekleşir. Yumurtalarını 50 santimetre derinliğindeki çukurlara bırakırlar ve kuluçka dönemi 45-60 gün sürer" dedi.

Küresel ısınmanın etkisi

Kaplumbağaların yumurtalarının gelişim sürecinde kum sıcaklığının önemli olduğunu belirten Ceylan, "Deniz kaplumbağalarının cinsiyetini kuluçka sıcaklığı belirler. Serin kumlar erkek, sıcak kumlar ise dişi kaplumbağaların oluşmasına neden olur. Küresel iklim değişikliği, kaplumbağa popülasyonunu bu açıdan etkileyebilir" diye konuştu. Ceylan, çoğu dişi kaplumbağanın doğdukları kumsala geri döndüğünü ve yuvalarını genellikle aynı noktaya yaptıklarını ifade etti.

Yavruların "yüzme çılgınlığı"

Caretta caretta yavrularının denize ulaştıktan sonra "yüzme çılgınlığı" adı verilen bir periyotta durmaksızın yüzdüklerini dile getiren Ceylan, "Caretta carettaların kumdan çıkıp denizle buluşmalarını ve ardından başlayan yüzme çılgınlıklarını kaydetmek müthiş bir deneyimdi" dedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa