Çağrı cihazlarına patlayıcıyı MOSAD mı yerleştirdi?

İsrail Dış İstihbarat Servisi MOSSAD'ın Lübnan'da patlatılan çağrı cihazı pillerine patlayıcılar yerleştirdiği iddia edildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
18 Eylül 2024 00:04
GÜNCELLEME
18 Eylül 2024 10:02
Çağrı cihazlarına patlayıcıyı MOSAD mı yerleştirdi?
AA
Kaynak AA

Lübnan’da Hizbullah’ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu çok sayıda kişi öldü, binlerce kişi yaralandı. İddiaya göre Hizbullah’ın ‘son model’ diyerek aldığı cihazlara MOSSAD tarafından patlayıcı yerleştirildi. 

İsrail Dış İstihbarat Servisi MOSSAD’ın, Lübnan’da infilak ettirilen çağrı cihazlarının pillerine patlayıcılar yerleştirdiği ve söz konusu cihazların 5 ay önce ithal edildiği belirtildi.

Sky News Arabia'nın ismi paylaşılmayan kaynaklara dayandırdığı haberinde, MOSSAD’ın “Hizbullah’ın çağrı cihazlarına önceden ulaştığı ve pillerine patlayıcı madde yerleştirdiği” iddiasına yer verildi.

Haberde, MOSSAD’ın patlayıcılar yerleştirdiği pillerin sıcaklığını uzaktan yükselterek cihazları infilak ettirdiği de belirtildi.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun da Lübnanlı güvenlik kaynağından aktardığına göre, cihazlara yerleştirilen patlayıcı 20 gramın altında ve infilak ettirilen cihazlar 5 ay önce ithal edildi.

Çağrı cihazının özellikleri

Hizbullah üyelerinin Gold Apollo AR-924 isimli çağrı cihazının askeri versiyonunu kullandığı öğrenildi.

Tayvan üretimi olan cihazlarda lityum iyon pil kullanılıyor. 85 güne kadar şarj ve -10 ila +50 dereceye kadar dayanıklılığı olan cihazların ağırlığı 95 gram. Geniş aralıklı sinyal alımına sahip olan cihazlar toz ve suya da dayanıklı ve USB-C ile şarj edilebiliyor. 

Nasrallah cep telefonları konusunda uyarmıştı

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, daha önce örgüt üyelerini cep telefonu taşımamaları konusunda uyarmış, İsrail'in bu telefonları hareketlerini izlemek ve hedefli saldırılar düzenlemek amacıyla kullanabileceğini söylemişti.

Bir Hizbullah yetkilisi olayın "şimdiye kadarki en büyük güvenlik ihlali" olduğunu ifade etmişti.

Reuters, patlayan çağrı cihazlarının son aylarda Hizbullah tarafından getirildiğini ve son model olduğunu yazmıştı.

Ölü yaralı sayısı artıyor

Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşandı.

Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu biri çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 400 kadarı ağır yaklaşık 4 bin kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail’den konuyla ilgili açıklama gelmedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa