Enerji Bakanı Bayraktar Türkiye'nin enerji hedeflerini açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'de düzenlenen Gastech 2024 Forumu'nda Türkiye'nin enerji projeksiyonunu anlattı.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
18 Eylül 2024 00:21
GÜNCELLEME
18 Eylül 2024 00:28
Enerji Bakanı Bayraktar Türkiye'nin enerji hedeflerini açıkladı
Kübra Şenal Editör

ABD'nin Houston kentinde düzenlenen Gastech 2024 Forumu'nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2035 yılına kadar rüzgar ve güneş enerjisindeki kurulu gücü 100 gigavata çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

2,5 kat artacak

Mevcut durumda 30 gigavat olan yenilenebilir enerji kapasitesinin neredeyse 2,5 kat artırılmasının planlandığını vurguladı.

Yeniden gazlaştırma ünitelerine yatırım

Bayraktar, Karadeniz'deki doğal gaz keşfi sonrası Türkiye'nin günlük 7,5 milyon metreküp gaz üretimine ulaştığını ve bunun 2,6 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılayacak bir seviyede olduğunu ifade etti. Ayrıca, doğal gaz altyapısına ve yeniden gazlaştırma ünitelerine büyük yatırımlar yaptıklarını belirtti.

Nükleer enerji ve kritik mineraller

Bayraktar, Türkiye'nin enerji çeşitliliğini artırmak için nükleer enerji ve küçük modüler reaktörlerin (SMR) de enerji miksine dahil edileceğini söyledi. Ayrıca, kritik minerallerin aranması ve yenilenebilir enerjinin daha fazla entegre edilmesi amacıyla iletim kapasitesinin artırılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Türkiye'nin Avrupa'daki enerji rolü

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin 50 milyar metreküp doğal gaz tüketimiyle Avrupa'nın 4'üncü büyük gaz piyasasına sahip olduğunu vurguladı. Türkiye'nin enerji arz güvenliğinde kritik bir rol oynadığını belirterek, 75 milyar metreküp doğal gaz getirebilme kapasitesine sahip olduklarını, bunun 25 milyar metreküplük fazlasını Avrupa'ya ihraç edebileceklerini ifade etti. "Türk Harmanı" olarak adlandırdığı strateji ile ABD'den LNG ve farklı ülkelerden boru hatlarıyla gelen gazı Türkiye'de birleştirip Avrupa piyasalarına sunmayı planladıklarını açıkladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa