Bayraktar AKINCI TİHA bir testi daha başarıyla tamamladı

AKINCI TİHA, milli olarak geliştirilen kızılötesi arayıcı başlıklı güdümlü mühimmat TOLUN IIR ile gerçekleştirdiği atış testinde hedefi tam isabetle vurdu.

AY
Arif Yücel Editör
YAYINLAMA
18 Eylül 2024 07:50
GÜNCELLEME
18 Eylül 2024 07:50
Bayraktar AKINCI TİHA bir testi daha başarıyla tamamladı
AY
Arif Yücel Editör

Baykar tarafından yapılan açıklamaya göre, Savunma Sanayii Başkanlığı'nın liderliğinde yürütülen Bayraktar AKINCI Projesi kapsamında, milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), yerli üretim yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonunu başarılı bir şekilde sürdürüyor.


Bayraktar AKINCI, ASELSAN tarafından milli olarak geliştirilen TOLUN Tam Atım Güdümlü Mühimmat ile yapılan atış testini başarıyla tamamladı. 17 Eylül'de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nden 3 adet TOLUN IIR mühimmatı (kızılötesi arayıcı başlıklı güdümlü mühimmat) ile havalanan Bayraktar AKINCI, test için Konya Karapınar Atış Test ve Değerlendirme Merkezi’ne yöneldi. Burada, 22 bin feet irtifadan ateşlediği yerli mühimmat TOLUN, kızılötesi güdüm sistemi (IIR) ile 20 kilometre uzaklıktaki zırhlı personel taşıyıcıyı (ZPT) tam isabetle vurdu.

ASELSAN’ın geliştirdiği TOLUN IIR’nin, Bayraktar AKINCI’ya entegrasyonu tamamlandı. Bu mühimmat, 80 kilometrelik atış menziline sahip olup, çift yönlü veri bağı ile merkeze görüntü aktarımı sağlayabiliyor. Bu sayede TOLUN IIR, son ana kadar insan müdahalesiyle etkili şekilde hedefe kilitlenebiliyor.

Bayraktar AKINCI TİHA'ya, yerli olarak geliştirilen mühimmatların entegrasyon süreci başarıyla devam ediyor. Geniş bir yelpazede çeşitli hedeflere karşı kullanılabilen bu milli mühimmatlar, AKINCI’nın etkinliğini ve caydırıcılığını artırıyor. Bugüne kadar Bayraktar AKINCI TİHA, MAM-L, MAM-L TV, MAM-T, MAM-T IIR/TV, MAM-C, TOLUN, TOLUN IIR, Teber-81, Teber-82, LGK-81, LGK-82, HGK-82, Gökçe Güdüm Kiti, Gözde Güdüm Kiti, KGK-82-SİHA, İHA-230 Süpersonik Füze, TV Arayıcı ve Lazer Arayıcı Başlıklı İHA-122 Süpersonik Füze ve Çakır Seyir Füzesi gibi birçok milli mühimmatı başarıyla test etti. TİHA, gerçekleştirdiği atış testlerinde tüm hedefleri tam isabetle vurmayı başardı.

ASELFLIR-500 ile Yüksek Hassasiyetli Vuruş

22 Şubat'ta gerçekleştirilen bir testte, Bayraktar AKINCI, ASELSAN tarafından milli olarak geliştirilen, kendi sınıfının en iyi elektro-optik sistemi olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi'ni kullanarak, deniz üstünde hareket halinde olan Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

24 Şubat'taki bir başka testte, Bayraktar AKINCI C, 1 saatten fazla havada kaldı ve uçuş sırasında aerodinamik parametre adımlarını başarıyla tamamladı. Toplamda 1700 hp güç üreten 2x850 hp motora sahip olan AKINCI C, sınıfının en etkili ve kabiliyetli muharip platformu olma yolunda ilerliyor. İlk uçuşunu 6 Aralık 2019’da gerçekleştiren Bayraktar AKINCI TİHA, 29 Ağustos 2021’de envantere girdi. 2x450 hp gücündeki Bayraktar AKINCI A ve 2x750 hp gücündeki Bayraktar AKINCI B de kısa sürede Türk güvenlik güçleri ve başta Azerbaycan olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin envanterine girdi.

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Türkiye'nin ilk milli insansız hava araçlarından biri olan Bayraktar AKINCI TİHA, 70 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını geride bıraktı.

İhracatta Lider

Baykar, 2003'teki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından bu yana tüm projelerini kendi kaynaklarıyla yürütmekte olup, gelirlerinin %83'ünü ihracattan elde etti. 2023 yılında 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, Türkiye’deki tüm sektörler arasında en fazla ihracat yapan ilk 10 firma arasında yer aldı. Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında, Savunma Sanayi Başkanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu.

Son yıllarda gelirlerinin %90'ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023'te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3'te 1'ini tek başına gerçekleştirdi. Dünyanın en büyük SİHA ihracatçısı olan Baykar’ın, imzalanan sözleşmelerinin %97.5’i ihracat kaynaklı. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülke ile, Bayraktar AKINCI TİHA içinse şimdiye kadar 10 ülke ile ihracat anlaşması imzalandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa