M çiçeği virüsünde yeni araştırma

Dünya genelinde paniğe neden olan Maymun çiçeği virüsünde tek doz aşının virüse karşı koruduğu ortaya çıktı.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
18 Eylül 2024 10:14
GÜNCELLEME
18 Eylül 2024 11:39
M çiçeği virüsünde yeni araştırma
O
Onur Çetinkaya Editör

Yeni bir araştırmaya göre, MVA-BN adlı aşının tek dozunun, maymun çiçeği virüsüne karşı yüzde 58 oranında etkili olduğu tespit edildi.

Kanada'da Ontario Halk Sağlığı ve Toronto Üniversitesi'ndeki gözlemsel çalışma, aşının maymun çiçeği vakalarını azaltmada potansiyel bir çözüm sunduğunu ortaya koydu. 

Araştırma kapsamında 3.204 aşı olmuş erkek ile 3.204 aşısız erkek karşılaştırıldı. Aşılı grupta sadece 21 vaka görülürken, aşısız grupta 50 vaka tespit edildi. Bununla birlikte, aşının etkisinin tam anlamıyla ortaya çıkması için bağışıklık yanıtının gelişmesi gerektiği belirtildi.

Aşı ile öne geçilecek

Kanada'da bu aşı şu anda iki doz halinde uygulanmakta olup, risk altındaki topluluklara ulaşması gerektiği vurgulanıyor.  Dünya Sağlık Örgütü'nün maymun çiçeği ile ilgili acil durum ilanı göz önüne alındığında, bu gelişme virüsün dünya genelindeki yayılımını yavaşlatma açısından önemli olabilir. 

87 bin vaka 140 ölüm

Temmuz 2022'de dünya genelinde hızla yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle 87 bin vaka tespit edilirken virüs nedeniyle 140 ölüm meydana geldi.  Maymun çiçeği virüsü özellikle Afrika bölgesinde çocuklarda etkili olurken ölümlere yol açtı. Ancak son dönemde rahatlatan bir açıklama yapıldı ve virüsün yüzde 90 azaldığı saptandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa