Hizbullahçıların bellerindeki çağrı cihazları nasıl patladı?

İsrail, Hizbullah mensuplarının bellerindeki çağrı cihazlarını eş zamanlı patlattı; binlerce yaralı var, ölenler oldu. Peki bu saldırı nasıl düzenlendi?

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
18 Eylül 2024 12:26
GÜNCELLEME
18 Eylül 2024 13:24
Hizbullahçıların bellerindeki çağrı cihazları nasıl patladı?
MP
Mevlüt Peker Editör

İsrail, Hizbullah'ın çağrı cihazlarını patlattı: binlerce yaralı

İsrail, Hizbullah’a karşı düzenlediği bir operasyon kapsamında örgütün kullandığı çağrı cihazlarını kullanıcıların üzerinde peş peşe patlattı. Saldırıda binlerce kişi yaralandı ve hayatını kaybedenler oldu. İsrail'in bu saldırıyı nasıl gerçekleştirdiğine dair detaylar ortaya çıkarken, operasyonun planlanandan erken yapıldığı bilgisi dikkat çekti.

Mossad’dan şifreli cihazlara sızma operasyonu

Sky News Arabia’nın haberine göre, İsrail'in ulusal istihbarat teşkilatı Mossad, Hizbullah’ın sipariş ettiği yeni şifreli çağrı cihazlarına sızarak cihazların bataryalarına Nitrogliserin bileşiği enjekte etti. Bu bileşik, oda sıcaklığında beyaz kristal formunda bulunurken, 210 dereceye ulaştığında bomba etkisiyle patlama gerçekleştiriyor. İsrail, cihazların bataryasını uzaktan gönderdiği bir sinyal ile ısıtarak patlatmayı başardı.

Patlayıcı bileşenler fark edilmedi

Çağrı cihazlarına daha önceden 20 gram ağırlığında patlayıcı madde yerleştirildiği ve Hizbullah'ın Şubat ayından bu yana bu değişimi fark edemediği de gelen haberler arasında. Mossad’ın bu patlayıcıları üretim sürecinde cihaza eklediği belirtiliyor. Hizbullah, cihazların içine yerleştirilen patlayıcıları aylarca tespit edemedi.

Planlanandan erken patlatıldı

ABD medyasındaki haberlere göre, Hizbullah mensubu iki kişi İsrail’in saldırı planını fark etti. İsrail, bu kişilerden birini etkisiz hale getirdi ancak diğerinin örgütü uyarma ihtimaline karşılık operasyonu planlanandan önce gerçekleştirdi. Çağrı cihazları, acil bir kararla erkenden patlatıldı.

Mossad üretim sürecinde müdahale etti

Reuters’a konuşan Lübnanlı bir kaynağa göre de Mossad, çağrı cihazlarına üretim sürecinde müdahale etti. Haberde, Mossad’ın bu cihazlara uzaktan kod ile aktif hale gelen bir kart yerleştirdiği ve bu sayede patlamaları gerçekleştirdiği belirtildi. Güvenlik kaynakları, cihazlara yerleştirilen patlayıcıların herhangi bir güvenlik önlemine takılmadığını ve örgüt tarafından fark edilmediğini vurguladı.

Patlayıcılar aylarca fark edilmedi

Reuters’a konuşan bir başka güvenlik kaynağı ise çağrı cihazlarının içine üç grama kadar patlayıcı gizlendiğini ve Hizbullah’ın bu cihazları aylarca fark etmeden kullandığını ifade etti. Bu gizli operasyon, Mossad'ın istihbarat gücünü ve siber saldırılarla rakiplerine nasıl zarar verdiğini bir kez daha ortaya koydu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa