'İşkence merkezi' Sde Teiman'ın kapatılma talebine İsrail'den ret!

İsrail Yüksek Mahkemesi, Filistinlilere işkence edilen Necef (Negev) Çölü'ndeki Sde Teiman Gözaltı Merkezi'nin kapatılması talebini geri çevirdi.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
18 Eylül 2024 19:02
GÜNCELLEME
18 Eylül 2024 19:44
'İşkence merkezi' Sde Teiman'ın kapatılma talebine İsrail'den ret!
Kübra Şenal Editör

İsrail merkezli insan hakları kuruluşu "Sivil Haklar Derneği", yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin güneyinde bulunan ve ciddi insan hakları ihlalleriyle suçlanan Sde Teiman Gözaltı Merkezi'nin derhal kapatılmasını talep ettiklerini belirtti. Ancak Yüksek Mahkeme'nin bu talebi reddettiği, hükümete merkezle ilgili herhangi bir kapatma talimatı vermediği açıklandı. Mahkeme, Sde Teiman’ın hukuka uygun şekilde işletildiği yönünde karar verdi.

Sde Teiman Gözaltı Merkezi'nde Filistinlilere işkence ediliyor

Açıklamada, gözaltı merkezinde özellikle 7 Ekim 2023’ten bu yana yüzlerce Filistinlinin tutulduğu, bu kişilerin fiziksel ve psikolojik istismara maruz kaldığı iddiaları yer aldı. Gözaltındakilerin acı verici pozisyonlarda bağlanma, anestezi olmadan ameliyat edilme, gözleri bağlı tutulma, darp edilme ve tıbbi ihmal gibi kötü muamelelere uğradığına dair ciddi kanıtlar bulunduğu ifade edildi.

Bazıları başka yerlere nakledildi

Sivil Haklar Derneği, kapatma dilekçelerinin ardından merkezde tutulan bazı kişilerin başka yerlere nakledildiğini ve altyapıda değişiklikler yapıldığını belirtti. Ancak bu adımlar, merkezde yaşanan ciddi insan hakları ihlallerini gidermeye yeterli görülmedi.

Uluslararası tepki yağdı

Sde Teiman Gözaltı Merkezi, 7 Ekim’den bu yana özellikle Gazze Şeridi'nden alıkonulan kadın, çocuk, sağlık çalışanları ve sivil savunma görevlilerinin tutulduğu, işkence ve kötü muamele iddialarıyla gündeme gelmişti. Gözaltı merkezinin kapatılması yönündeki taleplerin reddedilmesi, uluslararası insan hakları kuruluşları tarafından da yakından izleniyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa