Dünya'ya 29 Eylül'den itibaren yeni 'Mini Ay' geliyor

Gökyüzünde nadiren yaşanan bir doğa olayı neticesinde, Dünya yaklaşık 2 ay süreyle yeni bir Ay'a sahip olacak.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
19 Eylül 2024 00:22
GÜNCELLEME
19 Eylül 2024 00:22
Dünya'ya 29 Eylül'den itibaren yeni 'Mini Ay' geliyor
EK
Esra Koçak Editör

Bilim insanları, bu ay sonunda Dünya'nın yörüngesine girerek yaklaşık iki ay boyunca bir "mini Ay" olarak gezegenimize eşlik edecek 2024 PT5 isimli bir asteroidin varlığını doğruladı. Geçtiğimiz ay fark edilen bu gök cismi, klasik asteroitlerden farklı bir rota izleyerek Dünya'nın yörüngesine girecek.

2024 PT5: Yeni bir uydu

Madrid'deki Complutense Üniversitesi'nden bilim insanlarının araştırmalarına göre, çapı yaklaşık 10 metre olan 2024 PT5 asteroidi, 29 Eylül ile 25 Kasım tarihleri arasında Dünya'nın yörüngesinde kalacak. Ancak bu süreç sonunda, yer çekiminden etkilenmeyeceği için Güneş Sistemi’ne geri döneceği belirtiliyor. Yani, bu mini Ay geçici bir süre için gezegenimize yakın olacak.

Çıplak gözle görülemeyecek

Asteroitin küçük boyutu nedeniyle çıplak gözle görülmesinin zor olacağı ifade ediliyor. Ancak gelişmiş teleskoplar yardımıyla gözlemlenebilecek. Bilim insanları, bu tür geçici doğal uyduların nadir görülse de gezegenimizin yörüngesine kısa süreliğine girebildiğini belirtiyor.

Asteroitlerin genellikle atmosfere girmeden uzaklaştığı ya da çarparak yok olduğu bilinirken, 2024 PT5'in Dünya yörüngesinde bir süre kalması bilim dünyasında ilgi uyandırdı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa