Elon Musk yaptığı hamleyle yasağı deldi...

Elon Musk'ın X'i, sunuculardaki değişiklikle Brezilya'daki erişim engelini kısmi olarak deldi. İşte habere dair detaylar...

EM
Erhan Meyveci Editör
YAYINLAMA
19 Eylül 2024 08:10
GÜNCELLEME
19 Eylül 2024 08:10
Elon Musk yaptığı hamleyle yasağı deldi...
EM
Erhan Meyveci Editör

ABD'li milyarder Elon Musk’ın sahibi olduğu X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformu, Brezilya'da yürürlükte olan yasağı kısmen aşmayı başardı. Brezilya’da ağustos sonundan bu yana erişim engeliyle karşı karşıya olan X, sunuculara erişim yöntemini değiştirdi ve bu sayede bazı kullanıcılar platforma yeniden bağlanabildi.

X'in Erişim Yöntemini Değiştirmesi

Uzmanlar, X'in Brezilya'daki kullanıcıları, içerik dağıtım ağı Cloudflare sunucuları üzerinden kendi sunucularına yönlendirdiğini tespit etti. Siber güvenlik uzmanı Pedro Diogenes, X'in bu yeni sisteminin, platformun sunucularını koruyan bir "dijital kalkan" gibi çalıştığını ve IP adreslerini gizleyerek kullanıcıların erişimine olanak tanıdığını belirtti. Bu yöntem, orijinal IP adreslerinin tanınmasını engelleyerek X'in sunucuları ile kullanıcılar arasında bir filtreleme yapıyor.

Brezilya'da Bazı Kullanıcılar Platforma Ulaştı

Bu gelişmenin ardından, Brezilya’da bazı X kullanıcıları platforma tekrar erişim sağlamaya başladı. Ancak Elon Musk, X'in Brezilya'daki erişim yasağını kısmen delmesine ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Yasağın Arka Planı

Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hakkında yürütülen "darbe girişimi" soruşturması kapsamında X'ten belirli hesapların engellenmesini ve veri sağlanmasını istemişti. X, bu talebi reddedince, platformun Brezilya’da yasal bir temsilci ataması için 24 saat süre tanındı. Şirketin temsilci atamaması üzerine, 31 Ağustos 2023'te Yüksek Mahkeme X’e erişim engeli kararı aldı. Mahkeme, erişim yasağının, yasal temsilci atanana ve cezalar ödenene kadar devam edeceğini açıkladı. Elon Musk, bu karara sosyal medyada tepki göstererek Brezilya Yüksek Mahkemesini eleştirmişti.

Brezilya Yetkilileri Durumu İnceliyor

Brezilya Ulusal Telekomünikasyon Ajansı (Anatel), platforma getirilen yasağın devam ettiğini ve X’in yeni erişim yönteminin inceleme altında olduğunu duyurdu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa