Lübnan'da patlatılan telsizlerle ilgili yeni bilgi!

Lübnan'da Hizbullah elemanlarının üzerinde patlatılan telsiz ve çağrı cihazlarının "pilleri değiştirilmiş" eski ICOM modeli olma ihtimali var.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
19 Eylül 2024 11:58
GÜNCELLEME
19 Eylül 2024 13:18
Lübnan'da patlatılan telsizlerle ilgili yeni bilgi!
AA
Kaynak AA

Lübnan'da patlayan telsizler Japon üretici ICOM'un cihazları olabilir

Lübnan'da patlayan telsizlerin ardından gözler Japon üretici ICOM Inc.'e çevrildi. Şirketin Direktörü Enomoto Yoşiki, patlayan cihazların daha önce sattıkları ancak pilleri değiştirilmiş olan "IC-V82" model telsizler olabileceğini belirtti. Lübnan genelinde birçok telsizin infilak etmesi, bu cihazları yeniden gündeme taşıdı.

Patlayan telsizler ICOM marka olabilir

Lübnan’da çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından çok sayıda telsiz de infilak etti. Patlamalarda hasar gördüğü bildirilen ICOM marka cihazların görüntüleri sosyal medyada yayımlandı. ICOM Direktörü Enomoto Yoşiki, bu cihazların sahte olabileceği ihtimalini göz ardı etmediklerini belirtti ancak patlayan cihazların "IC-V82" model telsizler olma ihtimalinin de yüksek olduğunu ifade etti.

Modifiye edilmiş piller şüphe uyandırdı

Enomoto, patlayan cihazların pil bölgesinde ciddi hasar olduğunu ve bu durumun, cihazların pillerinin modifiye edilerek değiştirilmiş olabileceğini gösterdiğini savundu. ICOM, cihazların Orta Doğu’ya nasıl sevk edildiğini araştırmak amacıyla denizaşırı dağıtım ağlarını incelemeye aldığını duyurdu. Firma, bu bölgede ürünlerinin nasıl kullanıldığına dair bir soruşturma başlattığını açıkladı.

Japon hükümeti konuyu takip ediyor

Japonya basınında yer alan haberlere göre, ICOM yetkilisi Aaron Camp, bu modelin Ekim 2014'ten beri piyasaya sunulmadığını belirterek, şu anda piyasada olan cihazların büyük olasılıkla sahte olduğunu kaydetti. Ayrıca, şirketin İsrail’e resmi satış yaptığını ve ihracat kontrol yasalarına uygun hareket ettiğini, ancak Suriye ve İran’a herhangi bir satış yapılmadığını belirtti. Japon hükümeti de durumu yakından takip ettiğini açıkladı. Japonya Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, hükümetin olayla ilgili bilgi topladığını duyurdu.

ICOM sahteciliği önlemek için adımlar atıyor

ICOM, ürün sevkiyatını yaklaşık 10 yıl önce durdurduğunu ve cihazların ana ünitelerini çalıştıran pillerin üretiminin de sona erdiğini vurguladı. Şirket, sahte ürünlerin yayılmasını önlemek için cihazlara hologram etiketi eklemediklerini ve bu nedenle cihazların kendilerinden çıkıp çıkmadığını doğrulamanın zor olduğunu belirtti. Ürünlerin yalnızca yetkili distribütörlere satıldığını ve tüm radyoların Japonya'nın Wakayama eyaletindeki ISO sertifikalı bir fabrikada üretildiğini açıkladı.

Lübnan'da patlamalar sonucu ölümler ve yaralanmalar

Lübnan'da 17 Eylül'de Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı patlaması sonucu ikisi çocuk olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 2.800 kişi yaralandı. Patlamaların ardından 18 Eylül'de çok sayıda telsizin de patlatıldığı olayda 20 kişi yaşamını yitirdi, 450’den fazla kişi yaralandı. İsrail’in bu olaylardan sorumlu olduğu iddialarına karşı İsrail’den henüz bir açıklama yapılmadı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa