Yapay zeka, bazı meslekleri öldürecek! İşte tarih olacak meslekler

Her geçen gün gelişen yapay zeka, meslek gruplarında yer almaya başladı. Araştırmacılar, 2030 yılına kadar bazı mesleklerin tarih olacağını söyledi.

Ecem Çetin Editör
YAYINLAMA
19 Eylül 2024 16:28
GÜNCELLEME
19 Eylül 2024 17:45
Yapay zeka, bazı meslekleri öldürecek! İşte tarih olacak meslekler
Ecem Çetin Editör

Uzun yıllar süren eğitim hayatımızın en sonunda bizleri 'iş hayatı' karşılar. 

Gittiğimiz okullar, eğitimdeki başarılarımız, ideallerimiz ve arzularımız bizim meslek hayatımızı etkileyen önemli etken başlıklarından yalnızca birkaç tanesi. 

İş dünyasına adım atarken seçtiğimiz meslek, sadece kazanç sağlamakla kalmayıp, hayatımız boyunca yapacağımız işi de belirliyor. 

Gelişen yapay zeka bazı iş gruplarında yer edinmeye başladı. Her geçen gün yenilenen yapay zeka, birçok mesleği öldürebilir.

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, önümüzdeki 10 yıl içinde yapay zekâ ve otomasyonun etkisiyle birçok meslek tarihe karışabilir.

İşte, 2030 yılına kadar yok olma riski taşıyan bazı meslek grupları:

Seyahat Danışmanları

Eskiden tatil planları için ilk başvurulan adres olan seyahat acenteleri, internetin yaygınlaşmasıyla büyük bir değişim yaşıyor. Çevrimiçi rezervasyon sistemlerinin sunduğu kolaylıklar, seyahat danışmanlığı yapan firmaların fiziki şubelerini kapatarak online hizmetlere ağırlık vermesine yol açıyor.

Kasa Görevlileri

Temassız ödeme ve self-servis kasaların giderek yaygınlaşması, kasa görevlilerinin işlerini büyük ölçüde değiştiriyor. Bitcoin ve Apple Pay gibi dijital ödeme yöntemleri, nakitsiz toplumların hızla yaygınlaşmasına katkı sağlıyor. Bu durum, gelecekte kasa görevlilerinin büyük oranda işsiz kalma riskini beraberinde getiriyor.

Fast-Food Çalışanları

Fast-food zincirleri de maliyetleri düşürmek amacıyla otomasyona geçiş yapıyor. Yapay zekâ ile desteklenen mutfak robotlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, fast-food sektörü çalışanlarının işlerini kaybetmesi kaçınılmaz hale geliyor.

Posta Görevlileri

Dijitalleşme posta hizmetlerini de etkiliyor. Faturalar ve mektupların dijital ortamda düzenlenmesi, geleneksel posta taşıyıcılarının işlerini tehdit ediyor. Kargo taşımacılığına olan ihtiyaç sürse de, mektup taşıyıcılarının sayısında ciddi bir azalma bekleniyor.

Banka Çalışanları

Çevrimiçi ve telefon bankacılığı hizmetlerinin yaygınlaşmasıyla banka şubeleri kapatılıyor. Gelecekte mali danışmanlara ve uzmanlara ihtiyaç devam edecek olsa da, yerel banka şubelerinin sayısının önemli ölçüde azalacağı öngörülüyor.

Tekstil İşçileri

Tekstil sektörü, makinelerin üretim süreçlerini devralması nedeniyle önemli bir dönüşüm yaşıyor. Bu durum, tekstil işçileri için iş olanaklarının azalmasına yol açarken, sektörün ürün talebi yüksek kalmaya devam ediyor.

Matbaacılar

Basılı medyanın yerini dijital haberciliğin almasıyla matbaacılık sektörü de büyük bir darbe alıyor. Anlık haber takibi sağlayan dijital platformlar, basılı gazetelerin sonunu getiriyor ve matbaa çalışanlarının iş geleceğini belirsiz hale getiriyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa