BM Koordinatöründen Orta Doğu uyarısı: Bölgesel gerginlik yayılabilir

BM'den Tor Wennesland, bölgede artan gerginlikten derin endişe duyduğunu belirterek çatışmaların yayılma riskine dikkat çekti.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
19 Eylül 2024 18:01
GÜNCELLEME
19 Eylül 2024 18:08
BM Koordinatöründen Orta Doğu uyarısı: Bölgesel gerginlik yayılabilir
Kübra Şenal Editör

BMGK, Filistin meselesi, iki devletli çözüm, İsrail’in yasa dışı yerleşim politikaları ve barış süreci konularını ele almak üzere toplandı. Video konferans yoluyla Konsey üyelerine bilgi veren Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, Lübnan’dan İsrail’e atılan roketlerin ve bölgedeki patlamaların istikrarsızlığı tetiklediğini söyledi. Tüm taraflara tansiyonu yükseltecek adımlardan kaçınmaları çağrısında bulunan Wennesland, bölgede gerilimin düşürülmesi için acil olarak harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

"Bölgesel gerginlik yayılma riski taşıyor"

Wennesland, "Bölgesel gerginliğin yayılma riskinden derin endişe duyuyorum." ifadelerini kullanarak, çatışmaların kontrolden çıkabileceği ve daha geniş bir krize dönüşebileceği uyarısında bulundu. Özellikle Lübnan ve İsrail arasındaki gelişmelerin bölgedeki istikrara zarar verdiğini belirtti.

İsrail yasa dışı yerleşim faaliyetlerine devam ediyor

Toplantıda, BM Güvenlik Konseyi'nin 2334 sayılı kararının uygulanmasına dair bilgi paylaşan Wennesland, İsrail’in bu karara ve Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) danışma görüşlerine rağmen işgal altındaki topraklarda yasa dışı yerleşim faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkat çekti. Haziran ve eylül ayları arasında, İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te toplamda 6 bin 370 yeni yerleşim birimi inşa ettiğini aktardı.

Yıkım ve el koyma faaliyetleri

Wennesland ayrıca, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yıkım ve el koyma faaliyetlerine devam ettiğini, bu durumun çok sayıda Filistinlinin yerinden edilmesine yol açtığını ifade etti. İsrail'in, Uluslararası Adalet Divanı'nın kararına göre, işgal altındaki topraklardaki varlığının yasa dışı olduğunu hatırlatan Wennesland, İsrail’in bu bölgelerdeki mevcudiyetine son vermesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa