Bursa'da metan gazı tehlikesi! 80 adet zehirli varil bulundu

Osmangazi ilçesinde zabıta ekipleri, devriye sırasında Geçit Mahallesi'nde boş bir arsada tehlikeli kimyasal madde içeren 80 varil tespit etti.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
19 Eylül 2024 20:27
GÜNCELLEME
19 Eylül 2024 20:58
Bursa'da metan gazı tehlikesi! 80 adet zehirli varil bulundu
DHA
Kaynak DHA

Bursa'da boş bir arsada metan gazı tehlikesi saçan 80 adet varil bulundu. Varillerde, zehirli etil kloroformat maddesinin bulunduğu belirlendi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer Tehditler (KBRN) ekipleri olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.

'Metan gazı' tespit edildi

KBRN ekiplerinin yaptığı incelemelerde, varillerin kapaklarının açık olması nedeniyle etil kloroformatın etkisini kaybettiği, ancak varillerde bekleme sürecinden dolayı metan gazı oluştuğu tespit edildi. Bölge güvenlik altına alındı.

Sorumluya 90 bin lira ceza kesildi

Yapılan araştırmalar sonucunda, varilleri geri dönüşüm işiyle uğraşan E.Y.’nin bölgeye bıraktığı belirlendi. Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, tehlikeli maddeleri izinsiz bir şekilde bırakan E.Y.'ye 90 bin lira para cezası kesti. Varillerin imhası ve çevreye zarar vermemesi için gerekli işlemler başlatıldı.

Metan gazı nedir?

(CH₄), doğada bolca bulunan, renksiz ve kokusuz bir gazdır. Kimyasal formülü CH₄ olan metan, bir karbon atomu ile dört hidrojen atomundan oluşur. En basit hidrokarbonlardan biridir ve doğalgazın ana bileşenidir.

Metan gazı, genellikle organik maddelerin oksijensiz ortamda (anaerobik) çürümesiyle oluşur. Bataklıklar, çöp sahaları, inekler gibi hayvanların sindirim süreçleri ve çeşitli endüstriyel işlemler metan gazı üretir.

Metan gazının özellikleri ve kullanım alanları:

Enerji kaynağı: Metan, doğalgazın ana bileşeni olarak önemli bir enerji kaynağıdır. Isıtma, elektrik üretimi ve sanayide kullanılır.

Sera gazı etkisi: Metan, karbondioksite kıyasla atmosferde daha güçlü bir sera gazıdır. Küresel ısınmaya katkısı yüksektir, ancak atmosferdeki ömrü daha kısadır.

Yanıcı: Metan yanıcı bir gazdır ve oksijenle birleştiğinde patlayıcı karışımlar oluşturabilir. Bu nedenle özellikle kapalı alanlarda birikmesi tehlikelidir.

Doğal süreçler ve insan faaliyetleri sonucu atmosfere salınan metan, çevre ve iklim için önemli bir risk oluşturmaktadır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa