Mossad, 5000 çağrı cihazına patlayıcı yerleştirdi

Mossad'ın, Hizbullah tarafından ithal edilen 5 bin çağrı cihazının içine aylar önce patlayıcı yerleştirdiği öne sürüldü.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
20 Eylül 2024 14:09
GÜNCELLEME
20 Eylül 2024 15:18
Mossad, 5000 çağrı cihazına patlayıcı yerleştirdi
O
Onur Çetinkaya Editör

Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılması sonucu yaşanan sivil ölümleri ve yaralanmalar, İsrail'in bu saldırıdan sorumlu tutulmasıyla birlikte uluslararası dikkat çekti. 

İddialara göre, İsrail'in istihbarat teşkilatı Mossad, Hizbullah tarafından Tayvan'daki Gold Apollo şirketinden sipariş edilen çağrı cihazlarına patlayıcı yerleştirerek bu saldırıları düzenledi.

Detayları araştırılırken ve operasyon hakkında bilgilendirme doğrulanmaya çalışılıyor. İddiaya göre, Mossad'ın tedarik zincirine sızarak çağrı cihazlarına patlayıcı yerleştirdiği öne sürüldü. 

Cihazların pil bölmesine 28 ila 57 gram patlayıcı yerleştirildiği ve bunların uzaktan tetiklenebilir bir anahtarla infilak ettirildiği belirtildi. Özellikle patlamaların çağrı veya mesaj yoluyla tetiklendiği iddia ediliyor.

Olayda kullanılan cihazların büyük çoğunluğunun Gold Apollo'nun AR924 modeli olduğu, fakat sevkiyatta başka modellerin de bulunduğu ifade ediliyor. Uzmanlar, cihazlarda kullanılan patlayıcıların etkisinin sadece pilden kaynaklanmadığını, bu nedenle patlayıcı madde yerleştirildiğini belirtti.

Bağımsız siber güvenlik uzmanları ve istihbarat patlamaların gücünün bir tür patlayıcıdan kaynaklandığını doğruluyor. Yazılım uzmanları ise  patlamaların sadece bir pil arızasıyla bu boyutta gerçekleşmesinin mümkün olmadığını ve cihazların modifiye edilmiş olduğunu öne sürdü. Patlamaların sıradan bir lityum-iyon pil arızası gibi görünmediği ve cihazların içine küçük bir patlayıcı yerleştirildiği ifade edildi.  

Lübnan'da bilanço çok ağır

Diğer yandan Lübnan, İsrail’in çağrı cihazlarına düzenlediği saldırının bilançosunu paylaştı. Saldırılarda 879 Hizbullahçı, 291 Üst Düzey Komutan hayatını kaybetti, 509 kişi kör oldu. 1,735 kişi üreme organlarından yaralandı. 613 kişide Kalıcı fonksiyon hasarı oldu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa