Elektrikli araçlara yeni kurallar getirildi

Ticaret Bakanlığı tarafından elektrikli araçlara, tüketiciyi koruyan yeni kurallar getirildi. İşte o kurallar.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
20 Eylül 2024 14:40
GÜNCELLEME
20 Eylül 2024 16:22
Elektrikli araçlara yeni kurallar getirildi
O
Onur Çetinkaya Editör

Elektrikli araçların trafikte giderek daha fazla yer almasıyla birlikte, Türkiye'de bu araçların ithalatına ve satışına yönelik düzenlemeler de gelişiyor. 

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyle, elektrikli araç ithalatı ve satışında tüketiciyi koruma amaçlı bazı önemli şartlar getirilmiş durumda.

Bu düzenleme, özellikle hibrit araçları da kapsıyor ve elektrikli araç ithalatçılarına çeşitli yükümlülükler getiriyor. 

7 Bölgede 20 Servis İstasyonu Kurma Zorunluluğu: Elektrikli araç ithalatçıları, Türkiye'nin 7 bölgesinde toplam 20 servis istasyonu kurmak zorunda. Bu, elektrikli araç sahiplerinin bakım ve servis hizmetlerine kolay erişimini sağlamak için önemli bir adım.

Çağrı Merkezi ve Yetkili Temsilci Şartı

Araç üreticisinin Türkiye'de yerleşik bir yetkili temsilcisinin bulunması ve her marka için çağrı merkezi kurulması zorunlu hale getirildi. Bu sayede tüketici, araçlarla ilgili sorunlarında kolayca destek alabilecek.

 İthal edilen elektrikli araçların TSE'den belgelendirilmesi zorunlu olacak. Bu, ürünlerin güvenliği ve kalite standartlarının sağlanması açısından önemli bir gelişme.

İthalatta İzin Belgesi Şartı

Avrupa Birliği (AB) ve Serbest Ticaret Anlaşması kapsamına girmeyen araçlar için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan veya yetkilendirilmiş kurumlardan izin belgesi alınması gerekecek.

Geçen yıl yürürlüğe giren bir önceki düzenleme, Türkiye'de yaygın satış ağı bulunmayan Çinli elektrikli araç üreticilerinin yeni modellerini ithal etmelerine kısıtlamalar getirmişti. Bu son düzenleme de aynı doğrultuda, piyasaya girişlerini daha sıkı kurallarla kontrol altına almayı hedefliyor.

Bu yeni düzenlemeler, Türkiye’de elektrikli araç pazarını daha güvenli hale getirmeyi, tüketiciyi korumayı ve piyasadaki ürünlerin yaşam döngüsü içinde takip edilmesini amaçlıyor. Ayrıca, yeni şartların uygulanmasına geçiş için 30 günlük bir süre tanınarak, ithalatçıların düzenlemelere uyum sağlaması için zaman verilmiş durumda.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa