ROKETSAN'ın ALKA lazer silahı, dron tehditlerini engelleyecek

ROKETSAN tarafından geliştirilen ALKA YESS (Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi) ile dronların yarattığı tehditler engellenecek.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
20 Eylül 2024 15:18
GÜNCELLEME
20 Eylül 2024 16:50
AA
Kaynak AA

ROKETSAN'ın ALKA sistemi ile dron tehditleri engellenecek

ROKETSAN tarafından geliştirilen ALKA YESS (Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi), yeni nesil tehditlere karşı etkili savunma sağlayacak. ALKA, özellikle dron gibi asimetrik tehditleri lazer silahıyla imha edebiliyor.

ALKA kritik tesislerin korunmasında önemli rol oynuyor

ROKETSAN'ın açıklamasına göre, ALKA YESS, konvansiyonel silahlarla engellenmesi zor olan tehditlere karşı askeri tesisler ve devlet kurumlarının korunmasında önemli bir savunma sistemi olarak görev yapıyor. Bu sistem, gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan yeni tehditlere karşı özel olarak tasarlandı ve lazer teknolojisiyle dronları etkisiz hale getirme yeteneğine sahip.

ALKA'nın seri üretim süreci başladı

ALKA YESS’in seri üretim çalışmalarına 2023 yılında başlandığı belirtildi. ALKA, 2019'dan bu yana TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) envanterinde yer alan tek enerji silahı olarak görev yapıyor. Özellikle mini ve mikro insansız hava araçları (İHA) ile kamikaze dronlara karşı etkin savunma sağlayan sistem, sürekli geliştirilen yeni özellikleriyle dikkat çekiyor.

ALKA 100 hedefi aynı anda takip edebiliyor

ALKA’nın radarı, aynı anda 100 hedefi izleyebilme kapasitesine sahip. 750 metreden 1500 metreye kadar menzilde yakın hava savunması sağlayan sistem, gündüz ve gece operasyon yapabilme yeteneği ile meskun mahal operasyonlarında bombalı tuzakları ve EYP (el yapımı patlayıcıları) imha edebiliyor.

ALKA'nın gelecekteki hedefleri

ROKETSAN, ALKA YESS’in yeni yeteneklerini geliştirmek ve birden fazla sistemi aynı noktaya yönlendirebilmek için ALKA NEW Lazer Silahı Sistemi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. 2016 yılında başlayan proje, 2018'de ilk prototipin üretilmesiyle önemli bir aşama kaydetti. Cumhurbaşkanlığı ssb (Savunma Sanayii Başkanlığı) ile 2021'de imzalanan anlaşma sonrası ALKA, tüm testlerden başarıyla geçti ve 2022'de yapılan gösterimde yeteneklerini kanıtladı.

ALKA, Çelik Kubbe Projesi'nin parçası olacak

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, ALKA’nın sürü dron saldırılarına karşı etkili bir savunma sağladığını vurguladı. İkinci, bu teknolojinin Türkiye’nin katmanlı hava savunma sistemi olan Çelik Kubbe Projesi'nin önemli bir parçası olduğunu belirtti. Ayrıca, ALKA’nın ihracatına dair çalışmaların da devam ettiğini açıkladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa