Türkiye’nin ilk yüzer doğal gaz platformu geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin ilk “yüzer doğal gaz üretim platformu”nu Çanakkale'de karşıladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
20 Eylül 2024 15:55
GÜNCELLEME
20 Eylül 2024 16:29
AA
Kaynak AA

Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz platformu Karadeniz'de üretimi ikiye katlayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda kullanılacak ilk yüzer doğal gaz üretim platformunun, mevcut üretimi ikiye katlayacağını açıkladı.

4,4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı karşılanacak

Çanakkale'nin Biga ilçesi Karabiga beldesindeki İÇDAŞ Limanı'na gelen Bayraktar, platformu karşılayarak incelemelerde bulundu. Bakan, platformun günlük 10 milyon metreküp olan üretimi 20 milyon metreküpe çıkaracağını ve bu sayede 4,4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının karşılanacağını belirtti.

51 günlük yolculuk sonrası Türkiye'de

Singapur'dan 51 günlük bir yolculukla Türkiye'ye getirilen platform hakkında bilgi veren Bayraktar, bu yapının bir gemi değil, endüstriyel bir sanayi tesisi olduğunu vurguladı. "Bu tesis, denizdeki ilk üretim üssümüz olacak" diyen Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'ndaki çalışmalarla ilgili detaylar paylaştı.

Sakarya Gaz Sahası'nda üretim ikiye katlanacak

Bakan Bayraktar, platformun günlük 10-10,5 milyon metreküp doğal gaz üretimi gerçekleştireceğini ve gazın deniz tabanından çıkarılarak işleneceğini belirtti. Gaz, yaklaşık 180 kilometre mesafedeki BOTAŞ hattına bağlanacak. 2025'in ilk çeyreğinde üretim 10 milyon metreküpe çıkacak ve 2026'da toplamda 20 milyon metreküp üretim sağlanacak.

3 futbol sahası büyüklüğünde dev platform

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformunun büyüklüğüne dikkat çekti. Platformun 300 metre uzunluğunda, 58 metre genişliğinde ve yaklaşık 3 futbol sahası büyüklüğünde olduğunu belirten Bayraktar, platformun Çanakkale'deki limanlarda bazı işlemlerden geçeceğini açıkladı.

Filyos'a taşınacak ve 20 yıl boyunca üretim yapacak

Bayraktar, platformun önümüzdeki yıl Filyos Limanı'na hareket edeceğini ve burada diğer aktivasyon işlemlerinin tamamlanacağını söyledi. Platformun 20 yıl boyunca deniz tabanına 20 özel çapa ile sabitlenerek her gün 10-10,5 milyon metreküp doğal gaz üretimi yapacağını ifade etti. Bu süreçte yaklaşık 140 personelin platformda, karadaki ekiple birlikte toplamda 165 kişinin 7/24 vardiyalı şekilde çalışacağını ekledi.

9 milyon haneye yetecek üretim hedefleniyor

2026 yılına kadar üretimin 20 milyon metreküpe çıkarılacağını belirten Bayraktar, bu kapasitenin yaklaşık 9 milyon haneye yeteceğini vurguladı. Platforma verilecek isimle ilgili ise çalışmaların sürdüğünü belirten Bayraktar, Cumhurbaşkanı'na isim önerileri sunacaklarını ifade etti.

Gelecek yıl üretim kapasitesi artacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, platformun 2024'ün ilk çeyreğinde 12 kuyuyla günlük 10 milyon metreküp doğal gaz üretimine ulaşacağını belirtti. Bu aşamanın "Faz 1" olarak tamamlanacağını ifade eden Bayraktar, Faz 2 ile birlikte yüzer platformun devreye gireceğini açıkladı. Üretilecek 10,5 milyon metreküplük gazın bir kısmının tesisin kendi ihtiyacında kullanılacağını, kalan gazın ise karaya verileceğini söyledi.

9 milyon haneye yetecek doğal gaz

Bayraktar, 2026 yılına kadar Karadeniz'deki üretimin yaklaşık 9 milyon hanenin ihtiyacını karşılayacak düzeye ulaşacağını belirtti. Faz 3 çalışmalarının da şimdiden başladığını ve üretim kapasitesini artırma hedefiyle çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Bayraktar, Abdülhamit Han Gemisi ile yeni keşif sondajlarının da planlandığını duyurdu. Karadeniz'deki keşiflerin devam edeceğini, bu süreçte Oruç Reis Gemisi'nin yurt dışındaki operasyonlarına başlayacağını ve Somali'de 15 bin kilometrekarelik alanda üç boyutlu sismik çalışmalar yapacağını açıkladı.

Platformun Çanakkale'deki hazırlıkları sürüyor

Bayraktar, platformun Çanakkale'de kalacağı süre boyunca üst ve alt tamamlama işlemlerinin yapılacağını belirtti. Türkiye'nin en büyük kuru havuzlarından birinde güverte altı çalışmaların gerçekleştirileceğini ifade eden Bayraktar, bazı parçaların sökülüp yenilerinin takılacağını, sertifikalandırma işlemlerinin ise Filyos'ta tamamlanacağını söyledi. 2026 yılı itibarıyla platformun tüm sertifikalandırma ve aktivasyon işlemlerinin bitmiş olacağını belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa