Hakan Fidan: İsrail'in 'fundamentalist' hükümeti bölgeyi ateşe atıyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Ankara'da SETA tarafından düzenlenen programda dünya gündemiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
20 Eylül 2024 18:00
GÜNCELLEME
20 Eylül 2024 18:33
Hakan Fidan: İsrail'in 'fundamentalist' hükümeti bölgeyi ateşe atıyor
Kübra Şenal Editör

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara'da Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen "Türkiye Yüzyılı'nda Türk Dış Politikası Vizyon, Hedefler ve Dönüşüm" programına katıldı. Moderatörlüğünü SETA Genel Koordinatörü Nebi Miş'in yaptığı oturumda, Bakan Fidan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin görüşlerini paylaştı. Fidan, Netanyahu hükümetini ve onu destekleyen bazı Batılı ülkeleri eleştirerek, bu çabaların savaşın boyutunu derinleştirdiğini vurguladı.

"Netanyahu hükümeti savaş politikasını genişletiyor"

Fidan, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü askeri operasyonların uluslararası kamuoyunda bir soykırım olarak değerlendirilmeye başladığını belirtti. "Netanyahu hükümetinin savaş politikasını derinleştirdiğini ve bu sürecin artık soykırım olarak tanınma noktasına geldiğini görüyoruz" diyen Fidan, dünya genelinde barışa ve iki devletli çözüme yönelik yeni bir uyanış yaşandığını ifade etti. Bu durumun Filistin meselesinin gelecekteki tanımlanma ve tartışılma biçimini kökten değiştireceğine dikkat çekti.

Bölgede süregelen savaşın psikolojik etkileri

Gazze'de devam eden savaşın yalnızca Filistin'i değil, tüm bölgeyi etkilediğini vurgulayan Fidan, "Bu savaş, özellikle İslam toplumları başta olmak üzere uluslararası sistem tarafından dışlanmış ve ötekileştirilmiş tüm toplulukları derinden etkiliyor" dedi. Netanyahu'nun hedefinin Gazze'yi tamamen ortadan kaldırmak olduğunu belirten Fidan, İsrail'in attığı adımların gelecekte ciddi tehditler oluşturacağını kaydetti. "Bölgedeki bütün halkları yok edemezsiniz. Bir kısmını öldürebilirsiniz ama geriye kalanlar sizi bulacaktır" ifadelerini kullanan Fidan, bu durumun İsrail toplumunu uzun yıllar boyunca güvensizlik içinde bırakacağını söyledi.

Bakan Fidan iki devletli çözümün önemine değindi

Türkiye'nin her zaman Filistin meselesinin iki devletli bir çözümle sonuca ulaşması için çaba sarf ettiğini belirten Bakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu konuda kararlı bir duruş sergilediğini hatırlattı. Fidan, "İki devletli çözüm hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin gelecekteki barışı için zorunlu bir adım" diyerek, bu çözümün bölgesel ve küresel barışa da katkı sağlayacağını vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa