Lübnan Sağlık Bakanı: Çağrı cihazları ve telsiz patlamaları savaş suçu

Lübnan Sağlık Bakanı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasını savaş suçu olarak nitelerken, "Hedef alınanların çoğu sivillerdi" dedi.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
20 Eylül 2024 18:51
GÜNCELLEME
20 Eylül 2024 19:00
Lübnan Sağlık Bakanı: Çağrı cihazları ve telsiz patlamaları savaş suçu
EK
Esra Koçak Editör

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, 17 ve 18 Eylül tarihlerinde ülkede gerçekleşen çağrı cihazları ve telsiz patlamalarının "basit bir saldırı değil, savaş suçu" olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Ebyad, Baalbek Devlet Hastanesi ve Dar el-Emel Üniversite Hastanesi'nde saldırılarda yaralananları ziyaret etti. Ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, son birkaç gündür saldırılar sonucu yaralanan kadın ve çocuklarla görüştüklerini belirtti. Ebyad, "Hedef alınanların büyük çoğunluğu sivildi. Yaşamını yitirenler arasında 8 ve 11 yaşında iki çocuk var. Bu durum, saldırının basit bir olay olmadığını, açık bir savaş suçu olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi'ne toplantı talebi

Ebyad, Lübnan hükümetinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) konuyla ilgili bir toplantı talep ettiğini ve uluslararası topluma İsrail’i caydırma konusunda sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunduklarını dile getirdi. Ayrıca, sivillerin hedef alınmasının engellenmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan, bu tür olayların tekrarlanmaması için İsrail’in bölgedeki faaliyetlerine son verilmesini istedi.

Gazze ve Lübnan arasında ateşkesin sağlanmasının, daha fazla can kaybını önlemek için en iyi yol olduğunu vurgulayan Ebyad, bölgedeki çatışmaların derhal durdurulması gerektiğini belirtti.

Ne olmuştu?

17 Eylül'de Lübnan'da Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar meydana geldi. Bu saldırılarda ikisi çocuk olmak üzere 12 kişi yaşamını yitirdi, 2 bin 323 kişi ise yaralandı. Bir gün sonra, 18 Eylül’de, ülkede telsizlerin patlatılmasıyla 25 kişi hayatını kaybederken, 608’den fazla kişi yaralandı.

Lübnanlı yetkililer bu saldırılardan İsrail’i sorumlu tuttu, ancak İsrail’den konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi. İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana devam eden ve zaman zaman şiddetlenen çatışmalar sürüyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa