BM'den İsrail'e Lübnan'da siber saldırı tepkisi! Savaş suçudur

Lübnan'da önce çağrı cihazlarını sonra telsizleri eş zamanlı bir şekilde patlatarak siber katliam yapan İsrail'e BM'den sert tepki geldi.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
20 Eylül 2024 22:34
GÜNCELLEME
20 Eylül 2024 23:52
BM'den İsrail'e Lübnan'da siber saldırı tepkisi! Savaş suçudur
Kübra Şenal Editör

Birleşmiş Milletler (BM), Lübnan'da sivillere yönelik patlayıcı cihazlarla düzenlenen saldırılara ilişkin sert bir açıklama yaptı. BM, bu tür şiddet eylemlerinin "siviller arasında korku yaymaya yönelik olduğunu" belirterek bunun bir savaş suçu teşkil ettiğini vurguladı. BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Lübnan'daki gelişmelere dair düzenlenen acil oturumda, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, patlamalarla ilgili endişelerini dile getirdi.

İletişim cihazları silaha dönüştü

Volker Türk, Lübnan'da yaşanan patlamaları "dehşet verici" olarak nitelendirerek, bu saldırıların yeni bir savaş biçimi oluşturduğunu söyledi. Türk, iletişim cihazlarının silah haline getirilerek market, sokaklar, evler, hastaneler ve üniversitelerde patlatıldığını hatırlattı. Bu durumun Lübnan halkında derin bir korku ve paniğe neden olduğuna dikkat çeken Türk, "Bu yeni normal olamaz" dedi.

Savaşların kuralları var

Türk, savaş zamanında dahi sivil ve askeri hedefler arasında ayrım gözetmenin zorunlu olduğunu vurguladı. Sivillerin korunması için her türlü önlemin alınması gerektiğini ifade eden Türk, saldırıların orantılı olması gerektiğini belirtti. Uluslararası insancıl hukuk kapsamında taşınabilir nesnelere patlayıcı tuzaklar kurmanın yasak olduğunu hatırlatarak, bu tür eylemlerin ciddi sonuçlar doğurabileceğine işaret etti.

"Saldırılar savaş suçudur"

Siviller arasında korku yaymaya yönelik şiddetin savaş suçu olduğunu belirten Türk, bağımsız, şeffaf ve kapsamlı bir soruşturma talebinde bulundu. Ayrıca, bu olayın Lübnan’la sınırlı kalmayıp Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki artan şiddetle bağlantılı olduğuna dikkat çekti. BM, saldırılara dair uluslararası hukukun gerektirdiği adımların atılmasının önemine vurgu yaptı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa