EPDK, 2025'te yapılacak "elektrik iletim ek ücreti" açıkladı

EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) 2025 için uygulamaya alınacak elektrik iletim ek ücretini duyurdu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
21 Eylül 2024 09:37
GÜNCELLEME
21 Eylül 2024 09:44
EPDK, 2025'te yapılacak ''elektrik iletim ek ücreti'' açıkladı
AA
Kaynak AA

EPDK, 2025 yılı için elektrik iletim ek ücretini açıkladı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2025 yılında uygulanacak elektrik iletim ek ücretini belirledi. Bu kapsamda Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) iletim tarifesinin binde beşi oranında ek ücret alınacak.

Resmi Gazete'de yayımlandı

EPDK'nin konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Karara göre, 2025 yılında geçerli olacak iletim ek ücreti, TEİAŞ'ın mevcut iletim tarifesinin binde beşi olacak şekilde düzenlendi.

Yürürlük tarihi 01 Ocak 2025

Söz konusu karar, 01 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. TEİAŞ tarafından aylık olarak hesaplanan iletim ek ücretleri, takip eden ayın 25'ine kadar EPDK hesabına yatırılacak.

Elektrik iletim ek ücreti nedir?

Elektrik iletim ek ücreti, elektrik enerjisinin üretildiği santrallerden tüketicilere ulaşmasını sağlayan iletim şebekesinin maliyetlerinin karşılanması için alınan bir ek ücret anlamına gelir. Bu ücret, elektrik iletimini gerçekleştiren Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından tahsil edilir.

İletim ek ücreti, elektrik üretiminden tüketiciye ulaşan süreçte kullanılan altyapının bakım, onarım ve geliştirilmesi için gereklidir. Elektrik iletim hatları, trafolar ve diğer iletim altyapısının sürdürülebilir şekilde işlemesi bu tür ücretlerle finanse edilir.

Kısaca: İletim ek ücreti, elektrik iletim altyapısının sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla, elektrik kullanıcılarından alınan bir maliyet paylaşımıdır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa