BM: İsrail'in Lübnan'daki siber saldırıları savaş suçu

BM (Birleşmiş Milletler), terör örgütü İsrail'in Lübnan’da çağrı cihazlarını ve telsizlerini patlattığı siber saldırıların savaş suçu olduğunu bildirdi.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
21 Eylül 2024 10:34
GÜNCELLEME
21 Eylül 2024 11:33
BM: İsrail'in Lübnan'daki siber saldırıları savaş suçu
DHA
Kaynak DHA

BM’den Lübnan’daki saldırılara “savaş suçu” tepkisi

Birleşmiş Milletler (BM), Lübnan’da eş zamanlı çağrı cihazlarının patlatılmasıyla gerçekleştirilen saldırıları "savaş suçu" olarak nitelendirdi. BM, bu şiddet eylemlerinin siviller arasında korku yaymaya yönelik olduğunu belirtti.

BM Güvenlik Konseyi acil toplandı

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Lübnan’daki saldırılara ilişkin acil bir oturum düzenledi. BM (Birleşmiş Milletler) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, saldırıların sivillere yönelik dehşet verici boyutlara ulaştığını belirterek, özellikle sivillerin hedef alınmasının büyük bir insanlık suçu olduğunu ifade etti.

37 ölü, 3.400 yaralı

Türk, 17-18 Eylül’de düzenlenen saldırılarda en az 37 kişinin hayatını kaybettiğini, bu sayının iki çocuğu da kapsadığını belirtti. Saldırılarda 3.400’den fazla kişinin yaralandığını ve pek çok kişinin kalıcı sakatlıklar yaşadığını aktardı. Ayrıca, sağlık tesislerinin bu büyük etkinin altından kalkmakta zorlandığını dile getirdi.

Saldırılar terör eylemi niteliğinde

Volker Türk, bu saldırıların sıradan iletişim araçlarını silaha dönüştüren bir terör eylemi olduğunu belirterek, yetkililerin üniversitelerde, bankalarda ve hastanelerde patlamamış cihazları söktüğünü vurguladı. Bu eylemlerin Lübnan halkı arasında korku ve paniği artırdığını söyledi.

“Sivillere yönelik saldırılar savaş suçu”

Türk, bu tür saldırıların uluslararası insancıl hukuka aykırı olduğunu ve özellikle siviller üzerinde yaratacağı öngörülemez etkiler nedeniyle yasaklandığını hatırlattı. Siviller arasında terör yaratmaya yönelik bu şiddet eylemlerinin savaş suçu olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.

Bağımsız soruşturma talebi

Volker Türk, bu saldırılarla ilgili bağımsız, şeffaf ve kapsamlı bir soruşturma yürütülmesi çağrısında bulundu. Ayrıca, bu olayların Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki artan şiddet olaylarıyla bağlantılı olduğunu kaydetti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa