D. Mehmet Doğan anısına bilgi şöleni yapıldı

Ankara'da, Türkçeye büyük hizmetleri olan D. Mehmet Doğan’ın anısına "Asım 100 Yaşında Bilgi Şöleni" programı yapıldı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
21 Eylül 2024 12:49
GÜNCELLEME
21 Eylül 2024 14:10
D. Mehmet Doğan anısına bilgi şöleni yapıldı
AA
Kaynak AA

"Asım 100 Yaşında Bilgi Şöleni" programı düzenlendi

Ankara'da, Mehmet Akif Ersoy'un gençliği simgeleyen eseri "Asım"ın yayımlanmasının 100. yılı anısına düzenlenen "Asım 100 Yaşında Bilgi Şöleni" programı gerçekleştirildi. Bu etkinlik, 11 Ağustos'ta vefat eden Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucusu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan'ın hatırasına da ithaf edildi.

Etkinlik geniş katılımla gerçekleşti

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde (ASBÜ) düzenlenen program, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün desteği, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve Genç Memur-Sen'in iş birliğiyle yapıldı. Etkinliğe, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, ASBÜ Rektörü ve TYB Genel Başkanı Profesör Doktor Musa Kazım Arıcan, Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Yardımcısı Yazgı, Mehmet Akif ve Doğan'ı andı

Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy'un ideallerini anmak ve konuşmak için bir araya geldiklerini söyledi. Aynı zamanda Mehmet Doğan'ı rahmetle anan Yazgı, Doğan’ın Mehmet Akif Ersoy'u genç nesillere tanıtmak için gösterdiği çabaların altını çizdi.

Kültür mirasının yaşatılmasında önemli çalışmalar

Yazgı, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Ersoy'u anlatmak için daima çalışmalar yürüttüklerini belirterek, 2021 yılının "Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı" olarak kutlandığını hatırlattı. Taceddin Dergahı'nın yenilenmesi ve Mısır Apartmanı'nın anı evine dönüştürülmesi süreçlerinde aktif rol aldığını da sözlerine ekledi.

"Asım, bir umut simgesidir"

Mehmet Akif Ersoy'un Asım şiirinin yalnızca bir karakter değil, aynı zamanda bir umut simgesi olduğunu vurgulayan Yazgı, "Bugün gençlerimizin Asım’ın değerlerini benimsemesi, onu yaşatması ve geliştirmesi son derece önemli" dedi.

"Asım şiiri, Çanakkale şehitlerine adanan dizeleriyle yankı uyandırdı"

ASBÜ Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Genel Başkanı Profesör Doktor Musa Kazım Arıcan, düzenlenen programın Mehmet Akif Ersoy’un Asım karakteriyle simgelediği gençliğe ve bu gençliğin son temsilcilerinden olan Mehmet Doğan’ın hatırasına adandığını ifade etti. Arıcan, Ersoy'un Asım neslini tekrar hatırlamanın ve bu ideal gençliği yaşatmanın herkes için bir sorumluluk olduğunu belirtti.

Asım, ideal gençlik modelinin sembolü

Arıcan, Akif'in Asım karakteri üzerinden kurguladığı gençlik modelinin bugün hâlâ canlı ve güçlü bir şekilde yol gösterici olduğunu vurguladı. Asım şiirinin, ahlaklı ve bilgili bir gençliği ön plana çıkardığını belirten Arıcan, "Bu gençlik modeli, zorluklara göğüs geren ve ülkeyi ileri taşıyacak nesillerden oluşmaktadır. Akif'in Asım şiiri, Çanakkale şehitlerine adanan dizeleriyle yankı uyandırmış bir eserdir" dedi.

Mehmet Akif’in gençlik vizyonu

Mehmet Akif Ersoy’un Asım şiirinde öne çıkan gençliğin, sorumluluk bilinciyle hareket eden, pozitif bilimlere hakim ve maneviyatı güçlü bir gençlik olduğunu ifade eden Arıcan, Akif’in bu eseriyle gençliğe ümit aşıladığını belirtti. "Bu gençlik, günümüz projelerine karşı hâlâ iyi insan idealini savunmaktadır. Mehmet Akif, bizlere sürekli ümit var olmayı tavsiye etmektedir" diye ekledi.

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Yavuz, Asım neslini selamladı

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz da programda yaptığı konuşmada Mehmet Doğan'ı rahmetle anarak, Mehmet Akif Ersoy’un anılmasının onun kavramlarını ve azmini anlamak olduğunu vurguladı. Yavuz, "Asım’ın nesli, bu ülkenin tam bağımsızlığı için mücadelesini sürdürüyor. Bu ruh ve şuur kıyamete kadar devam edecek" dedi.

Tebrik mesajları ve oturumlar

Programın düzenlenmesi dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş ve Ankara Valisi Vasip Şahin tarafından tebrik mesajları gönderildi. Konuşmaların ardından program, çeşitli oturumlarla devam etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa