Kazakistan'da 3 bin yıllık altın eserler bulundu

Kazakistan'da yapılan kazılarda Sakalar dönemine ait 3 bin yıllık altın eserler bulundu. Kazak arkeolog Samaşev, sergilenen eserler hakkında bilgi verdi.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
21 Eylül 2024 14:47
GÜNCELLEME
21 Eylül 2024 15:09
Kazakistan'da 3 bin yıllık altın eserler bulundu
Hakan Öksüz Editör

Kazakistan’ın doğusundaki Altay Dağları bölgesinde yapılan arkeolojik kazılar sürüyor. Sakalar (İskitler) dönemine ait olduğu belirlenen yaklaşık 3 bin yıllık altın eserler, başkent Astana'da ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

"Büyük Bozkır Altınları" sergisi açıldı

Astana’daki Kazakistan Milli Müzesi’nde "Ulu Dala Altındarı (Büyük Bozkır Altınları)" başlığı altında düzenlenen sergide, Altay Dağları'ndaki kazılardan çıkarılan 2 bin 500’den fazla tarihi eser sergileniyor. Bu eserlerin çoğunluğunun Sakalar (İskitler) ve Batı Göktürk Kağanlığı dönemine ait olduğu belirtiliyor.

Sakalar dönemi zanaatkarlığının izleri

Yaklaşık 3 bin yıl önce Sakalar döneminde zanaatkarlar tarafından altından yapılan bu eserler, ince tasarımları ve göz alıcı inci işlemeleriyle dikkat çekiyor. Sergi, tarih meraklıları için büyük ilgi uyandırıyor.

Altının tarihi teknikleri gözler önünde

Ünlü Kazak arkeolog Prof. Dr. Zeynolla Samaşev, sergide yer alan eserlerin en eskisinin 3 bin yıllık olduğunu belirtti. "Eserler, altın işçiliğinin bu topraklarda en üst seviyeye ulaştığını gösteriyor." diyen Samaşev, tarihsel altın üretim tekniklerinin ne kadar gelişmiş olduğunu vurguladı.

Sergi, 20 Ekim'e kadar açık

Samaşev ayrıca, Batı Göktürk Kağanlığı dönemine ait bir mezarda yapılan kazı sonucunda kağana ait olduğu tahmin edilen altın eserlerin de bu sergide görülebileceğini belirtti. Serginin 20 Ekim tarihine kadar açık kalacağı kaydedildi.

Bulunan eserler kimlere aitti?

Kazak arkeolog Samaşev, kazının önemi hakında şu ifadeleri kullandı:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa