Okul çantası ağırlığı ne kadar olmalı?

Yaş gruplarına göre çocukların taşımaları gereken çanta ağırlığı ne kadar olmalı? Çantayı tek omuzda taşımak zararlı mı? Op. Dr. Kerem Şencan yanıtladı.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
21 Eylül 2024 15:51
GÜNCELLEME
21 Eylül 2024 17:26
Okul çantası ağırlığı ne kadar olmalı?
Hakan Öksüz Editör

Medical Park Ataşehir Hastanesi'nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Kerem Şencan, doğru kullanılmayan ve ergonomik olmayan okul çantalarının çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. 

Dr. Şencan, okul çantası seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli özellikleri sıraladı.

Çantayı tek omuzda taşımanın zararları

Dr. Şencan, ortopedik açıdan ideal bir okul çantasının, çocuğun sırtına uyacak şekilde ergonomik olarak tasarlanmış olması gerektiğini ifade etti. 

Çantayı tek omuzda taşımanın postür sorunları, bel ve omuz ağrılarına sebep olabileceğini aktaran Şencan, zamanla biriken baskının omurga rahatsızlıklarına davetiye çıkarabileceğini vurguladı.

Çantanın sırt kısmının yumuşak ve dolgulu olmasının, sırt ağrılarının önlenmesinde yardımcı olacağını belirten Şencan, bel destek sisteminin ise sırt üzerindeki baskıyı azaltacağını vurguladı. 

Çanta ağırlığı dengeli olmalı

Op. Dr. Şencan, okul çantalarının iç yerleşiminin ağırlığı dengelemeye yönelik tasarlanması gerektiğini belirtti. 

Ağır kitapların çantanın arka bölmesinde yer almasının, yük dağılımını daha iyi sağlayacağını söyleyen Şencan, hafif malzemeden üretilmiş çantaların tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. 

Çanta ağırlığı yaşa göre belirlenmeli

Okul çantasının ağırlığının çocukların yaş ve vücut ağırlıklarına göre belirli bir sınırda tutulması gerektiğini vurgulayan Dr. Şencan, yaş gruplarına göre ideal çanta ağırlıklarının ne kadar olması gerektiğini açıkladı.

Yaşa göre ideal çanta ağırlıkları

  • İlkokul (6-8 yaş): Bu yaş grubundaki çocuklrın çantaları, Çanta ağırlığı, en fazla vücut ağırlığının yüzde 10’u kadar olmalı. Örneğin, 30 kg olan bir çocuk için çanta 3 kg'ı geçmemelidir.
  • Ortaokul (9-13 yaş): Çanta ağırlığı, vücut ağırlığının yüzde 10-15'i arasında olmalıdır. 40 kg ağırlığındaki bir çocuk için bu ağırlık 4-6 kg arasında olmalıdır.
  • Lise (14 yaş ve üzeri): Çanta ağırlığı, vücut ağırlığının yüzde 10-15’i arasında olmalıdır. Örneğin, 50 kg olan bir genç için çanta 5-7,5 kg aralığında olmalıdır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa