Tıp dünyasında bir ilk! 120 kişilik ekiple eş zamanlı nakil operasyonu

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü tarafından dünya tıp tarihinde ikinci kez gerçekleştirilen yedili çapraz karaciğer nakli başarıyla tamamlandı.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
21 Eylül 2024 20:40
GÜNCELLEME
21 Eylül 2024 20:52
Tıp dünyasında bir ilk! 120 kişilik ekiple eş zamanlı nakil operasyonu
Kübra Şenal Editör

Malatya’daki İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü tarafından, tıp dünyasında yine çok konuşulacak bir başarıya imza atıldı. İkinci kez gerçekleştirilen yedili çapraz karaciğer nakil operasyonunda, 14 ameliyathanede 50’si cerrah olmak üzere toplam 120 kişilik bir ekip görev aldı.

Prof. Dr. Sezai Yılmaz: Tarihi bir gün

Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, operasyonun dünya tarihinde ikinci kez yapıldığını ve ilkinin de yine Malatya’da gerçekleştirildiğini belirtti. Yılmaz, “Bu büyüklükte bir operasyonun önümüzdeki 50 yıl içinde başka bir yerde yapılmasının zor olduğunu düşünüyorum” dedi. Ayrıca, bugüne kadar İnönü Üniversitesi’nde 14 üçlü, 7 dörtlü, 3 beşli ve 3 altılı çapraz karaciğer nakli yapıldığını da ekledi.

Operasyonun detayları

Prof. Dr. Yılmaz, operasyonun aynı anda 14 ameliyathanede yürütüldüğünü ve 50 cerrahın aktif olarak çalıştığını belirtti. Anestezi, hemşirelik, radyoloji ve diğer destek personelleriyle toplamda 120 kişilik bir ekibin bu karmaşık operasyona katkı sağladığını söyledi. Bu tür büyük operasyonlar için ileri teknoloji ve güçlü bir ekip gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, İnönü Üniversitesi’nin bu alanda dünya çapında bir merkez olduğunu vurguladı.

Nakilde uluslararası başarı Türkiye'de

Yılmaz, yılın 200. karaciğer naklini gerçekleştirdiklerini ve İnönü Üniversitesi’ne Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Suudi Arabistan, Kırım ve Yemen gibi ülkelerden de hastaların başvurduğunu belirtti. Özellikle Kırım’dan gelen bir kız çocuğunun, annesiyle birlikte çapraz karaciğer nakli sayesinde tedavi şansı bulduğunu dile getirdi.

Organ bağışının önemine dikkat çekildi

Yılmaz, organ bağışının artırılması gerektiğine dikkat çekerek, halkın bu konuda duyarlı olacağına inandığını söyledi. Ayrıca, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun da bu konuda istekli ve aktif bir rol üstlendiğini belirtti.

Bu operasyon, dünya çapında karaciğer nakli alanında bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor ve Türkiye’nin bu alandaki gücünü bir kez daha kanıtlıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa