RTÜK Başkanı Şahin: Sosyal mecralardaki yayıncılık düzen içinde olmalı

RTÜK Başkanı Şahin, “Eline mikrofon alanın kendini muhabir zannettiği bir ortam olamaz" diyerek sosyal medya yayıncılığını eleştirdi.

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
22 Eylül 2024 13:58
GÜNCELLEME
22 Eylül 2024 14:31
RTÜK Başkanı Şahin: Sosyal mecralardaki yayıncılık düzen içinde olmalı
CS
Canan Salman Editör

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Türkiye'deki yayıncılık dünyasına yönelik önemli açıklamalarda bulunarak, toplumu rahatsız eden içeriklere karşı sıkı denetimlerin artarak süreceğini vurguladı. Yayıncılık alanında yaşanan kontrolsüzlük ve düzensizliklerin, toplumsal değerlere zarar verdiğine dikkat çeken Şahin, özellikle internet ve sosyal medya platformlarında sorumsuz yayınların, medya etiğine uygun olmayan içeriklerin hızla yayılmasına karşı harekete geçildiğini belirtti. Şahin, yazılı açıklamasında şiddet, ahlak ve toplumsal değerler konusunda daha katı kuralların devreye sokulacağını ifade ederek, RTÜK'ün bu alanda öncü bir rol oynayacağını belirtti.

"Yayıncılık alanında düzen şart"

RTÜK Başkanı Şahin, özellikle internet ve sosyal medya üzerinden yapılan yayıncılık faaliyetlerinde bir düzen ve denetim zorunluluğuna dikkat çekti. Şahin, gelişmiş ve demokratik toplumlarda hiçbir alanın düzensiz ve kontrolsüz olamayacağını, yayıncılığın da bu kurala tabi olduğunu belirtti. "Gelişigüzel herkesin eline bir mikrofon alıp kendisini gazeteci veya muhabir olarak nitelendirdiği bir ortam kabul edilemez." diyen Şahin, bu durumun mesleğini hakkıyla yapan basın mensuplarına büyük bir saygısızlık olduğunu ifade etti.

Sokak röportajları üzerinden yapılan eleştirileri de değerlendiren Şahin, İzmir'de gerçekleşen olayın RTÜK ile ilişkilendirilmesini yanlış bulduğunu belirterek, "Sanki RTÜK muhalif seslere tahammül edemiyor gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldı, ama gerçek bundan çok farklı." değerlendirmesinde bulundu. Şahin, bu tür olayların, her türlü siyasi ve ideolojik içerikten bağımsız olarak, toplumun genel ahlak kurallarını ihlal eden içeriklere karşı alınan tedbirlerin bir parçası olduğunu vurguladı.

Şiddet ve ayrımcı içeriklere karşı sert tedbirler

RTÜK’ün özellikle dizilerdeki şiddet içeriklerine karşı çok duyarlı olduğunu belirten Şahin, çocukların ve gençlerin ruhsal ve fiziksel gelişimlerine zarar verebilecek sahnelerin televizyon ekranlarından uzak tutulması için önemli kararlar aldıklarını söyledi. "Reyting uğruna şiddetin normalleştirilmesine göz yummayacağız." ifadelerini kullanan Şahin, şiddeti özendiren ve kanıksatan sahnelere karşı daha sert yaptırımların devreye sokulacağı ve bu mücadelede taviz verilmeyeceğinin altını çizdi.

Şahin, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda da kararlı adımlar attıklarını ifade etti.  RTÜK'ün tüm üyelerin desteğiyle bu konuda ilke kararları aldığını söyleyen Şahin, bu kararların yeni yayın döneminde daha sıkı bir şekilde takip edileceğini belirtti. Şahin, izleme uzmanlarının, şiddet içeren yapımların raporlarını titizlikle hazırlayıp Üst Kurul'a sunduğunu ve bu raporlar doğrultusunda şiddet içerikli yayınlar hakkında en yüksek cezaların uygulandığını ifade etti.

Sosyal medya ve YouTube üzerindeki kontrol artacak

Şahin, sosyal medya ve YouTube gibi platformlardaki içeriklere de dikkat çekerek, özellikle gençlerin ve çocukların bu platformlarda çok fazla vakit geçirdiğini, ancak bu alanların kontrolsüz ve düzensiz olduğunu belirtti. YouTube’da yer alan şiddet içerikli videolar ve ahlaka aykırı yayınlar hakkında da sert konuşan Şahin, "Bu içeriklerle mücadele etmek zorundayız." şeklinde konuştu. Bazı YouTube yayıncılarının ahlaki sınırları zorladığını ve toplumun değerlerine aykırı içeriklerin bu platformlarda yayılmasına göz yumulamayacağını belirten Şahin, örnek olarak yarı çıplak kıyafetlerle yapılan yayınlar ve ahlaki değerleri hiçe sayan içerikleri gösterdi. Ebubekir Şahin toplumun inanç ve kültürel değerlerine sahip çıkmanın önemine işaret ederek bu alanlarda düzenlemelerin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Medyada sorumluluk ve hassasiyet eksikliği

Diyarbakır'da Narin Güran isimli genç bir kızın vahşice öldürülmesine ilişkin medyanın tutumuna da değinen Şahin, bu olayın reyting uğruna istismar edilmesini eleştirerek, medyanın sorumluluk bilinciyle hareket etmediğini söyledi. Şahin, "Bu olayda mahkemenin getirdiği yayın yasağına bile riayet edilmedi" sözleriyle medyanın gizlilik ilkelerinin hiçe sayıldığını dile getirdi. Şahin, bu tür olayların ekranlarda sürekli olarak ve detaylarıyla işlenmesinin, toplumun ruh sağlığını olumsuz etkilediğini bildirdi. RTÜK Başkanı Şahin, medyanın daha hassas bir tutum sergilemesi gerektiğini ifade etti.

"Sorumsuz yayıncılığa tahammülümüz yok"

RTÜK Başkanı, sorumsuz ve bilinçsiz yayıncılık yapan kanallara karşı daha sert yaptırımların uygulanacağını belirtti. Vicdani olmayan ve sorumsuzca yapılan yayınlara tahammülleri olmadığını vurgulayan Şahin, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve uzmanlarla birlikte şiddet içerikli haberlerin standartlarını belirlemek amacıyla bilimsel bir çalışma başlatacaklarını açıkladı. Şahin, bu sayede, şiddet içeriklerinin medya tarafından nasıl sunulması gerektiği konusunda daha net kurallar oluşturulacağı belirtildi.

Gündüz kuşağı programlarına radikal düzenlemeler geliyor

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, gündüz kuşağı programlarında da ciddi sorunlar olduğunu dile getirerek, "Kantarın topuzu iyice kaçtı" diyerek tepkisini ortaya koydu. 

RTÜK'ün bu programlara yönelik daha önce yaptığı uyarıların dikkate alınmadığını belirten Şahin, kanallarla yapılan görüşmelerden sonuç alınamadığını ve yeni yayın döneminde bu programlar hakkında daha sert ilke kararlarının uygulanacağını belirtti.  Şahin, "Yasakçı RTÜK eleştirilerine aldırış etmeyeceklerini söyledi. Amacına hizmet etmeyen, kalite standardı düşük programların artık daha sıkı bir denetime tabi tutulacağını belirten Şahin, gerekli adımların en sert şekilde atılacağını ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa