Netanyahu, Hizbullah'ı tehdit etti

Hayfa'ya roket saldırısı sonrası Netanyahu, "Hizbullah’a hayal bile edemeyeceği darbeler indirdik. Eğer hala mesajı almadılarsa, emin olun alacaklar" dedi.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
22 Eylül 2024 15:27
GÜNCELLEME
22 Eylül 2024 16:22
Netanyahu, Hizbullah'ı tehdit etti
EK
Ersin Küçükbarak Editör

İsrail ile Lübnan Hizbullahı arasındaki gerilim, son günlerde şiddetli çatışmalara dönüştü. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan’dan İsrail’in kuzeyindeki Hayfa kenti çevresine düzenlenen yoğun roket saldırılarının ardından, Hizbullah’a sert bir yanıt verdi.

İsrail'in Hizbullah'a büyük darbeler vurduğunu ve gerekirse daha fazlasını yapmaya kararlı olduklarını söyleyen Netanyahu, "İsrail Hizbullah’a hayal bile edemeyeceği darbeler indirdi. Eğer hala mesajı almadıysa, emin olun alacak" dedi.

Netanyahu: “Ne gerekiyorsa yapacağız”

Hizbullah, son dönemde artan gerilimle birlikte, İsrail’in kuzeyine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Özellikle Hayfa çevresindeki askeri ve sivil bölgeleri hedef alan roketler, bölgedeki sakinlerin tahliyesine yol açtı.

Netanyahu, Lübnan sınırına yakın bölgelerden tahliye edilen 60 bin İsrailli’nin evlerine güven içinde geri dönmesini sağlayacaklarını belirtti. Başbakan Netanyahu, "Her ne gerekiyorsa yapacağız, şehirlerimizin roket saldırıları altında kalmasına izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Gallant: “Hamlelelerimiz sürecek”

Savunma Bakanı Yoav Gallant ise İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar ile gerçekleştirdiği toplantıda, Hizbullah’ın İsrail ordusunun gücünü hissetmeye başladığını belirtti.

Gallant, “Hamlelerimiz, kuzeydeki vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde evlerine dönmesini sağlayana kadar sürecek” diyerek İsrail’in saldırılara karşı aktif savunmasını sürdüreceğini vurguladı.

Çatışmalar yoğunlaşıyor

Lübnan Hizbullahı, İsrail’in kuzeyindeki stratejik hedeflere düzenlediği saldırıları sürdürdü. Ramat David askeri üssü ve savunma sanayi şirketi Rafael’in merkezini hedef aldığını duyuran Hizbullah, saldırılarında bazı İsrail noktalarına isabetli vuruşlar gerçekleştirdiğini belirtti. Saldırılar sonucu İsrail’de yaralananlar olurken, maddi hasar da meydana geldi. İsrail ordusu ise karşı saldırı olarak Lübnan’daki Hizbullah mevzilerine hava operasyonları düzenledi.

Beyrut’a İsrail hava saldırısı

İsrail ordusunun Beyrut’un güneyine düzenlediği 20 Eylül tarihli hava saldırısı büyük yankı uyandırdı. Bu saldırıda 45 sivilin hayatını kaybettiği açıklandı. Ölenler arasında 3 çocuk ve 7 kadın bulunduğu belirtilirken, Hizbullah da üst düzey komutanlarından İbrahim Akil’in bu saldırıda hayatını kaybettiğini doğruladı. Toplamda 15 Hizbullah mensubunun öldüğü saldırı, bölgedeki tansiyonu daha da yükseltti.

Uluslararası toplumdan bölgesel savaş uyarısı

Uluslararası kamuoyu, İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmaların bölgesel bir savaşa dönüşebileceği uyarısında bulunuyor. İsrail, Lübnan sınırındaki kuzey bölgelerden tahliye edilen sivillerin güvenli bir şekilde evlerine dönmesini savaşın hedefleri arasında görüyor. Buna karşın Hizbullah, çatışmaların sona ermesi için İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına son vermesi gerektiğini ifade ediyor.

Bölgedeki çatışmaların sona erip ermeyeceği belirsizliğini korurken, her iki tarafın da geri adım atmayan tavırları, uluslararası arenada endişe yaratmaya devam ediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa