Ordu korumasında Batı Şeria'da yıkım...

İsrailliler, ordu korumasında işgal altındaki Batı Şeria'da yıkım faaliyetleri yürütüyor, saldırılar düzenliyor, hayvanları zehirliyor...

EP
Esra Polat Editör
YAYINLAMA
23 Eylül 2024 06:30
GÜNCELLEME
23 Eylül 2024 06:30
Ordu korumasında Batı Şeria'da yıkım...
EP
Esra Polat Editör

İsrail ordusu korumasındaki İsrailli yerleşimciler, işgal altındaki Batı Şeria’da yıkım ve saldırı faaliyetlerine devam ediyor. Bu eylemler, Filistinli tarım arazilerine zarar vermekten, hayvanları zehirlemeye kadar uzanıyor.

Baskınlar ve Gözaltılar

Tubas Yerleşim Birimleri Dosyası Sorumlusu Mutez Beşarat, İsrail ordusunun, İsrailli yerleşimcilerle birlikte Batı Şeria'nın doğusundaki Ürdün Vadisi'ne (Ağvar) baskın düzenlediğini bildirdi. Berdela köyüne yapılan baskında Filistinli bir vatandaş olan Abdullah Bessam Ali Fakha gözaltına alınırken, tarım için sera kurulmasının da engellendiği belirtildi. Ayrıca, Filistinlilere ait bir beton mikseri ve traktöre el konuldu.

Filistinlilere Yönelik Kutlama ve Provokasyonlar

Bedevi Haklarını Savunma Örgütü (BEYDER) Başkanı Hasan Melihat, İsrailli yerleşimcilerin, İsrail ordusunun koruması altında Arab Melihat topluluğuna baskın düzenlediğini söyledi. Yerleşimciler, bölgede Talmud ayinleri gerçekleştirip dans ederek Filistinlileri provoke etti. Melihat, bu baskınların Filistinlilerin zorla yerlerinden edilmesi planlarının bir parçası olduğunu ifade etti.

Hayvanların Zehirlenmesi

Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil'de, Filistinli Ebu Annan Cabari'ye ait koyunlar, İsrailli yerleşimciler tarafından zehirlenerek telef edildi. Görgü tanıklarına göre, Kiryat Arba yerleşimi yakınlarındaki Filistin topraklarına yapılan saldırı sonucu 3 koyun hayatını kaybetti.

Hafriyat ve Arazi Genişletme Faaliyetleri

Ramallah’ın Um Safa köyünde, İsrailli yerleşimciler Filistin arazilerini gasbederek hafriyat ve arazi genişletme çalışmalarına devam ediyor. Um Safa Köy Meclisi Başkanı Mervan Sabah, bu çalışmaların iki hafta önce başladığını ve 500 dönüm araziyi kapsadığını bildirdi. İsrail ordusunun bu bölgedeki yerleşimcileri koruma amacıyla sürekli nöbet tuttuğu da ifade edildi.

Saldırılar ve Sonuçları

Filistin Kurtuluş Örgütü’ne bağlı Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi'nin verilerine göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana yerleşimcilerin saldırıları 19 Filistinlinin ölümüne, 785 kişinin yaralanmasına neden oldu. Ayrıca 26 Arap yerleşim yeri tahliye edildi.

Uluslararası Hukuk Açısından Yerleşimler

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yaklaşık 720 bin İsrailli yerleşimci yaşıyor. Uluslararası hukuk bu yerleşimleri yasa dışı kabul ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te düzenlenen saldırılarda 160’ı çocuk, 10’u kadın olmak üzere 716 Filistinli hayatını kaybetti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa