Güneş ve rüzgar enerjisinde “Türkiye” raporu!

Kilit 11 ülkede rüzgar ve güneş enerjisinde gerekli artış hızı hesaplandı. Türkiye’nin daha iddialı hedefler koyabileceği belirtildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
23 Eylül 2024 09:09
GÜNCELLEME
23 Eylül 2024 09:58
Güneş ve rüzgar enerjisinde “Türkiye” raporu!
AA
Kaynak AA

Türkiye’nin temiz enerji potansiyeli 2030 hedeflerini aşacak

Rüzgar enerjisi ve güneş enerjisindeki mevcut hedefleri aşması beklenen Türkiye, 2030 yılına kadar daha iddialı temiz enerji planları geliştirebilir. Ülkenin bu alandaki potansiyeli, iklim değişikliğiyle mücadeleyi hızlandırmaya olanak tanıyor.

Küresel ısınmayı sınırlandırma çalışmaları

Climate Analytics ve NewClimate Institute, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için dünya genelinde rüzgar enerjisi ve güneş enerjisinde gerekli artış hızını analiz etti. Bu çalışma, dünyadaki mevcut rüzgar enerjisi ve güneş enerjisinin %70'ini oluşturan 11 ülkeyi kapsıyor.

Türkiye, büyük potansiyele sahip ülkeler arasında

Analiz kapsamında Türkiye, Çin, ABD, Hindistan ve Almanya gibi ülkeler yer aldı. Türkiye’nin rüzgar enerjisi ve güneş enerjisinde önemli bir büyüme potansiyeli olduğu ortaya kondu. 2022 sonu itibarıyla Türkiye’nin rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi kapasitesi toplamda 22 gigavat seviyesinde bulunuyor.

2030 hedefleri şimdiden aşılacak

Türkiye'nin Ulusal Enerji Planı'nda 2030 yılına kadar güneş enerjisi kapasitesinin toplam 33 gigavat, rüzgar enerjisi toplam kapasitesinin ise 18 gigavata ulaşması hedefleniyor. Ancak mevcut projeksiyonlara göre güneş enerjisi kapasitesinin 2028'de 39 gigavata, rüzgar enerjisinin ise 18 gigavata çıkacağı tahmin ediliyor.

Türkiye’nin daha büyük hedefler koyma ihtimali

Analizler, Türkiye’nin 2030 hedeflerini çok büyük farkla aşacağını gösteriyor. Bu durum, ülkenin temiz enerji dönüşümünü daha da hızlandırarak iklim değişikliğiyle mücadelede daha büyük adımlar atabileceğini işaret ediyor. Küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlamak için Türkiye’nin güneş ve rüzgar kapasitesinin 2030’a kadar sırasıyla 62 ve 27 gigavata ulaşması gerekiyor.

2035 hedeflerine erken ulaşılabilir

Climate Analytics'in kıdemli İklim ve Enerji Analisti Neil Grant, Türkiye’nin mevcut planlarının 1,5 derece hedefine uyumlu olduğunu belirterek, “Türkiye, yenilenebilir enerji kaynakları bakımından büyük bir avantaja sahip. Ülke, bu kaynaklardan yararlanarak 2035 hedeflerine 5 sene erken ulaşabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Güneş enerjisi 2050’de dünya elektriğinin yarısından çoğunu karşılayabilir

Küresel iklim hedeflerine ulaşmak için rüzgar enerjisi ve güneş enerjisinin büyüme hızının artması gerektiği belirtiliyor. Türkiye dahil 11 ülkenin 2030’a kadar bu kaynaklardaki kapasite artışını 5 kat, 2035’e kadar ise 8 kat artırmaları gerekecek.

Güneş enerjisi temel elektrik kaynağı olacak

2050 yılına kadar güneş enerjisinin dünya genelinde temel elektrik kaynağı konumuna gelmesi ve elektrik üretiminin %50’sinden fazlasını karşılaması bekleniyor. Bu süreçte, rüzgar enerjisi de kısa vadede önemli bir rol oynayacak. Çin, bu alandaki lider ülkeler arasında yer alıyor.

Çin’in yenilenebilir enerji kapasitesi hızla artıyor

Çin, rüzgar enerjisi ve güneş enerjisinde 2030 hedeflerine 6 yıl erken ulaşarak 1,2 teravat kurulu güce sahip oldu. Bu büyüme hızının devam etmesi durumunda, Çin’in 4,5 teravat kapasiteye ulaşması öngörülüyor. Çin'deki emisyonlar zirveye yaklaşırken, bu kaynakların daha hızlı devreye alınması gerektiği ifade ediliyor.

Hindistan ve ABD’nin temiz enerji hedefleri

Hindistan’ın, rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi kapasitesini 5 kat yükselterek 600 gigavata çıkarması gerekiyor. Ancak, ülkenin bu hedefe ulaşabilmesi için uluslararası finansman desteğine ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.

ABD ise 2030’a kadar rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi kapasitesini 5 kat yükselterek 1.400 gigavata ulaştırmalı. Bu hedef, Paris Anlaşması’na uyumlu şekilde 2035’e kadar elektrik üretiminden fosil yakıtları tamamen çıkarma amacı taşıyor.

Çin’in emisyonları azaltma hedefi

Climate Analytics'in kıdemli İklim ve Enerji Analisti Neil Grant, Çin’in yenilenebilir enerji kapasitesindeki rekor büyümeyi değerlendirerek, “Çin, emisyon zirvesine yaklaştı lakin bu zirveyi aşmak ve 1,5 derece hedefi için emisyonları daha hızlı düşürmek zorunda” açıklamasında bulundu.

ABD’nin karbonsuz elektrik sektörü planı

NewClimate Institute'den Markus Hagemann, ABD’nin 2035 yılına kadar karbondan arındırılmış bir elektrik sektörü hedeflediğini belirterek, “ABD, fosil yakıtları tamamen elektrik üretiminden çıkarabilmek için güneş ve rüzgar kapasitesini neredeyse 5 kat artırmalı” dedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa