Doğru ve yanlış uyku pozisyonları nelerdir?

Doğru yatak seçimi nasıl olmalı? Doğru ve yanlış uyku pozisyonları nelerdir? Yanlış uyku pozisyonları vücuda zararı var mı? Detaylar haberde...

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
23 Eylül 2024 16:05
GÜNCELLEME
23 Eylül 2024 16:35
Doğru ve yanlış uyku pozisyonları nelerdir?
Hakan Öksüz Editör

Uyku pozisyonunun, hem kaliteli bir uyku hem de omurga sağlığını koruma açısından ne kadar önemli olduğu sıkça vurgulanmaktadır. 

Uygun olmayan yatış şekilleri zamanla bel, boyun ve omuz bölgelerinde ağrılara neden olarak, kişilerin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. 

Yanlış uyku pozisyonları tehlike yaratıyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, uyku pozisyonlarının omurga sağlığı üzerindeki etkileri hakkında önemli bilgiler verdi. 

İnanır, yanlış yatış pozisyonlarının, omurgada baskıya neden olarak ağrılara ve hareket kısıtlamalarına yol açabileceğini belirtti. Yanlış yatış pozisyonları, uzun vadede fıtık ve kireçlenme gibi ciddi sorunlara da davetiye çıkarabilir.

Uyku kalitesini bozan faktörler

Yanlış uyku pozisyonu yalnızca uyku kalitesini düşürmekle kalmaz, aynı zamanda bel ve boyun fıtığı gibi ciddi sağlık sorunlarına da zemin hazırlar. 

Bel ağrısının sık sık tekrarlanması, kişilerin uykusundan uyanmasına ve uyku düzeninin bozulmasına yol açabilir.

Yanlış uyku pozisyonları nasıl etki eder?

Omuz, bel ve boyun bölgelerinde ağrı yaşayan bireyler için, yüzüstü uyuma pozisyonu kesinlikle önerilmemektedir. Bu pozisyon, omurganın doğal yapısını bozarak ağrıların artmasına sebep olabilir. 

Özellikle bel fıtığı olan kişilerin yan yatış pozisyonunu tercih etmeleri, bacaklar arasına yastık yerleştirerek omurgayı desteklemeleri önerilmektedir. Aynı şekilde boyun fıtığı olanlar da sırtüstü yatış pozisyonunu tercih etmeli ve boyun kavisini destekleyici bir yastık kullanmalıdır.

Doğru yatak seçimi neden önemlidir?

İdeal bir yatağın, vücudun doğal eğriliklerini koruyacak şekilde tasarlanması gerekir. Ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır; çünkü her iki durumda da omurlar arasında bulunan bağlar ve eklemler zorlanabilir. 

Vücut, aşırı sert ya da yumuşak yataklarda gece boyunca uygun olmayan pozisyonda kalırsa, omurga sağlığı açısından istenmeyen sonuçlar doğabilir.

Doğru uyku pozisyonları nelerdir?

Omurga sağlığını korumak ve kaliteli bir uyku için ideal uyku pozisyonları arasında sırtüstü yatmak veya yan yatış pozisyonları yer alır. 

Yan yatarken, omurganın doğal duruşunu desteklemek adına iki bacak arasına bir yastık yerleştirilmesi önerilir. Bu, omurga üzerindeki baskıyı hafifleterek ağrıların önlenmesine yardımcı olur. 

Dizler arasına yastık konularak dizlerin bükülmesi gereken bu yatış pozisyonu, uyluk arkası kaslarının kısalmasına neden olabileceği için dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır.

Yanlış uyku pozisyonları nelerdir?

Yüzüstü yatış pozisyonu, omurga için en riskli uyku pozisyonlarından biridir. Bu pozisyon, bel kavsinin aşırı derecede artmasına ve faset eklemlerin zorlanmasına neden olabilir. Sonuç olarak, bel ve boyun bölgesinde ciddi ağrılar ya da fıtık oluşumu riski ortaya çıkabilir. 

Ankilozan Spondilit hastaları için yüzüstü yatış pozisyonu önerilen bir pozisyondur; bu hastalarda omurganın sertleşmesi ve hareket kabiliyetinin azalması durumu göz önünde bulundurularak yüzüstü yatmak rahatlatıcı olabilir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa