"Ukrayna, İHA ve SİHA parasını buğday ile ödedi" iddiasına jet yanıt!

Ticaret Bakanlığı, Ukrayna'nın Türkiye'den aldığı İHA ve SİHA'ların parasını buğday ile ödediğine dair iddiaları yalanladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
23 Eylül 2024 16:10
GÜNCELLEME
23 Eylül 2024 16:27
''Ukrayna, İHA ve SİHA parasını buğday ile ödedi'' iddiasına jet yanıt!
AA
Kaynak AA

Ticaret Bakanlığı, Ukrayna tarafından Türkiye'den satın alınan insansız hava araçlarının (İHA) ve silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) ödemelerinin buğday ile yapıldığı ve Türk buğdayının toprağa gömüldüğü iddialarının tümüyle asılsız olduğunu duyurdu. Bakanlık, bu konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaparak iddiaları net bir şekilde yalanladı.

Açıklamada, son günlerde bazı medya organlarında ve sosyal medya platformlarında yer alan "Ukrayna'nın Türkiye'den satın aldığı İHA ve SİHA'ların ödemelerini buğday olarak yaptığı ve Türk buğdayının toprağa gömüldüğü" yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Çiftçileri korumak için yüzde 130 gümrük vergisi uygulanıyor

Türkiye'nin buğday ithalatında çiftçilerin korunması amacıyla yüzde 130 gümrük vergisi uygulandığı hatırlatılan açıklamada, dahilde işleme rejimi kapsamındaki buğday ithalatının, yerli buğday üretimi dikkate alınarak 21 Haziran - 15 Ekim 2024 tarihleri arasında durdurulduğu ifade edildi.

Ayrıca, Türkiye ile Ukrayna arasında bu şekilde bir ticaretin gerçekleşmediğinin ikili dış ticaret verileriyle de sabit olduğu belirtildi. Bakanlık, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin de 20 Eylül'de bu yalanı net bir şekilde ortaya koyduğunu hatırlattı.

Söz konusu iddiaların, Türkiye'nin savunma sanayisinde elde ettiği ihracat başarısını gölgelemeye yönelik kasıtlı bir girişim olduğu ve ülkenin uyumlu bir şekilde ilerleyen dış ticaret ve tarım politikalarını hedef aldığı belirtildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa