Gizem çözüldü! Mariana Çukuru'ndan gelen seslerin kaynağı bulundu

2014 yılında Mariana Çukuru'ndan gelen seslerin kaynağı tespit edildi. İşte konuya ilişkin yapılan araştırmaların sonuçları...

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
23 Eylül 2024 16:31
GÜNCELLEME
23 Eylül 2024 17:19
Gizem çözüldü! Mariana Çukuru'ndan gelen seslerin kaynağı bulundu
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Uzun seneler boyunca bilim insanlarının ve deniz meraklılarının dikkatini çeken gizemli bir olay nihayet aydınlatılmış olabilir. Mariana Çukuru'ndan 2014'te gelen birtakım sesler, çeşitli spekülasyonlara yol açmış, hatta uzaylı istilası iddialarına yol açmıştı. Dünyanın en derin noktası olarak bilinen bu çukurdan gelen ve yaklaşık 10 yıldır kaydedilen esrarengiz seslerin kaynağı, yapılan detaylı araştırmalar sonucunda açığa çıkarıldı.

Bilinmeyen bir balina türüne dikkat çekildi

Oregon Eyalet Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, söz konusu gizemli seslerin daha önce bilinmeyen bir balina türüne ait olabileceğini iddia etti. Araştırma ekibinin başındaki Sharon Nieukirk, bu seslerin balinalara özgü düşük frekanslı titreşimler olduğunu ve oldukça benzersiz bir yapıya sahip olduklarını dile getirdi.

"Biyotwang" olarak nitelendirilen bu sesler, yaklaşık 2,5 ila 3,5 saniye süren beş parçalı bir yapıya sahipti. Düşük frekansta derin inlemelerle başlayan sesler, 8 bin hertz'e kadar yükselen tiz tonlarla devam ediyordu.

Bryde balinalarının bu sesleri ürettiği belirlendi

Araştırmalar neticesinde söz konusu seslerin Bryde balinaları tarafından üretildiği tespit edildi. Dr. Ann Allen liderliğindeki ekip, Mariana Takımadaları'nda 10 Bryde balinası belirledi ve bunlardan 9'unun bu sıra dışı sesleri çıkardığını gözlemledi.

Araştırmacılar, bu seslerin kaynağını doğrulamak için yapay zeka teknolojisinden de faydalandılar. Fakat balinaların çağrılarının neden bu kadar alışılmadık bir yapıya sahip olduğu konusu hala tam olarak açıklığa kavuşmuş değil.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa