İngiliz vekilden İsrail'e silah satan İngiltere'ye sert eleştiri

İşçi Partisi milletvekili Zarah Sultana, İngiltere'nin İsrail'e silah satışının, "bölgesel çatışmalara suç ortaklığı" anlamına geldiği uyarısında bulundu.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
23 Eylül 2024 19:17
GÜNCELLEME
23 Eylül 2024 19:17
İngiliz vekilden İsrail'e silah satan İngiltere'ye sert eleştiri
BY
Barış Yılmaz Muhabir

İsrail, Gazze'deki soykırıma devam ederken savaşı genişletmek için hamlelerine devam ediyor.

Tahran'da Hamas lideri Heniyye'ye suikast gerçekleştiren İsrail, bu kez de gözünü Lübnan'a çevirdi.

İsrail, bugün de Lübnan'a kanlı saldırılar gerçekleştirdi.

İngiltere de İsrail'e destek veren ülkeler arasında yer alıyor. Bu desteğe iktidarda olan İşçi Partisi milletvekili Zarah Sultana sert tepki gösterdi.

İngiltere'nin İsrail'e silah satışlarını sürdürmesinin, "bölgesel çatışmalara suç ortaklığı" anlamına geldiğini vurgulayan Sultana, bu tavrın uluslararası hukuk ihlallerini derinleştirdiği uyarısında bulundu.

Sultana, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail'in Lübnan'a yönelik hava saldırılarında en az 182 kişinin yaşamını yitirdiğine ve aralarında kadınlar, çocuklar ve sağlık çalışanlarının da bulunduğu 700'den fazla kişinin yaralandığına işaret etti.

Milletvekili, "Bu esnada, İngiltere hükümeti İsrail'e silah satmaya devam ediyor. Bu durum, ülkemizin bölgesel çatışmalardaki suç ortaklığını pekiştirirken, uluslararası hukuk ihlallerini de daha vahim hale getiriyor." ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin silah ihracatı kararlarına eleştiriler

İsrail'in Gazze'ye yönelik 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırılarının, savaş suçu olarak nitelendirilmesine rağmen, İngiltere'nin İsrail'e silah tedarik eden firmalara verdiği ihracat lisanslarını iptal etmemesi büyük tepki topluyor. Hem İngiltere kamuoyu hem de uluslararası toplum bu durumu eleştiriyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, 2 Eylül'de yaptığı açıklamada İsrail'e silah ihracatını kapsayan 350 lisansın yaklaşık 30'unun askıya alınacağını duyurmuştu. Ancak insan hakları örgütleri ve sivil toplum kuruluşları bu adımı yetersiz bularak, İngiltere'nin İsrail'e silah tedarikini tamamen durdurması gerektiğini savunuyor.

İngiltere İş ve Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail'e yönelik askeri teçhizat ve diğer kontrol altındaki ürünlerin ihracatı için 100'den fazla yeni lisans verildi.

İsrail'in Lübnan'daki saldırıları

İsrail ordusu, Lübnan'ın güney bölgeleri, Bekaa ve Baalbek dahil olmak üzere sabah saatlerinden itibaren yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, bugünkü saldırılarda ölenlerin sayısının 24'ü çocuk, 39'u kadın olmak üzere toplamda 274'e yükseldiğini, yaralı sayısının ise 1024 olduğunu açıkladı.

Saldırılar nedeniyle ülkenin güneyinden başkent Beyrut ve kuzey bölgelerine doğru kitlesel göç hareketi devam ederken, Lübnan Eğitim Bakanlığı ülke genelinde eğitime ara verildiğini duyurdu. İçişleri Bakanlığı ise saldırılar sonucu yerinden edilen kişilerin güneydeki okullarda barınacağını bildirdi.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa