Hakan Fidan BM'de konuştu: "BM liderlik göstermiyor"

Dışişleri Bakanı Fidan BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "BM insanlığa karşı baskının giderek arttığı bu dönemde gereken liderliği gösteremiyor" dedi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
23 Eylül 2024 22:29
GÜNCELLEME
23 Eylül 2024 22:30
Hakan Fidan BM'de konuştu: ''BM liderlik göstermiyor''
AA
Kaynak AA

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler'in (BM) insanlığa karşı artan baskılara karşı liderlik gösteremediğini belirterek, küresel sorunlara etkili çözümler için daha kapsayıcı ve çok taraflı bir yapının gerekliliğine vurgu yaptı. Fidan, 79. BM Genel Kurulu çerçevesinde düzenlenen "Geleceğin Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, BM'nin krizlere çözüm üretme kabiliyetinin azaldığını ifade etti.

"BM'de reform şart"

Fidan, artan küresel eşitsizliklerin ve adaletsizliklerin, İslam düşmanlığı ve yabancı düşmanlığı gibi olgulara zemin hazırladığına dikkat çekti. BM'nin bu tehditlere karşı yeterli liderliği göstermediğini belirten Fidan, "BM Güvenlik Konseyi'nde kapsamlı bir reforma ihtiyaç var" dedi ve "Dünya 5'ten büyüktür" söylemiyle, karar alma mekanizmalarının daha demokratik hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Uluslararası barış imtiyazlı bir gruba bırakılamaz"

Uluslararası barış ve güvenliğin yalnızca birkaç ülkenin tekelinde olmaması gerektiğini savunan Fidan, kutuplaşmayı önlemek için BM'de yeni araçların geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Dijital Sözleşme ve Finansal Reform vurgusu

Fidan, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için uluslararası finansal sistemde de reform yapılması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin bu hedefler için her platformda çaba göstermeye devam edeceğini ifade eden Fidan, dijital teknolojilere uyum sağlamak için kabul edilen "Dijital Sözleşme"yi memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı BM Teknoloji Bankası’na uluslararası desteğin artırılması gerektiğini belirtti.

Fidan, "Geleceğin Paktı"nın kabul edilmesinin, ortak dünya vizyonu için yükümlülükleri şekillendireceğini ve çok taraflı sistemin yeniden inşasına katkı sağlayacağını dile getirdi.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa