İran Cumhurbaşkanı'ndan nükleer anlaşma açıklaması

Pezeşkiyan, ABD ve nükleer anlaşmanın Avrupalı taraflarının yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde nükleer anlaşmaya geri döneceklerini belirtti.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
23 Eylül 2024 22:36
GÜNCELLEME
23 Eylül 2024 22:59
İran Cumhurbaşkanı'ndan nükleer anlaşma açıklaması
AA
Kaynak AA

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD ve Avrupa'nın nükleer anlaşma yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda İran'ın anlaşmaya geri döneceğini açıkladı. Pezeşkiyan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için bulunduğu New York’ta ABD’li medya temsilcileriyle yaptığı görüşmede, İran’ın dış politika hedeflerini ve bölgesel krizlere yönelik tutumunu değerlendirdi.

Pezeşkiyan, İran'ın dış politikasının merkezinde komşu ülkelerle ilişkileri geliştirme ve karşılıklı saygıya dayalı bir iş birliği olduğunu vurguladı. Ayrıca, Batı medyasının İran'ı yanlış yansıttığını belirterek, "Biz savaş ve güvensizlik aramıyoruz, barış ve güvenlik için çabalıyoruz" dedi.

"Nükleer Anlaşmaya dönmeye hazırız"

İran ile ABD arasında nükleer müzakerelerin yeniden başlatılmasına ilişkin soruları yanıtlayan Pezeşkiyan, Trump yönetiminin anlaşmadan çekildiğini hatırlatarak, "Biz tüm taahhütlerimize uymuştuk. Ancak ABD ve diğer ülkeler anlaşmayı canlandırmadı. İran'a uygulanan yaptırımlar ise her geçen gün genişletildi" ifadelerini kullandı. İran’ın yaptırımlarla müzakereye zorlanamayacağını vurgulayan Pezeşkiyan, ABD ve Avrupa’nın yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde İran’ın nükleer anlaşmaya dönmeye hazır olduğunu açıkladı.

"İran'ın Nükleer Silah Doktrininde yer almıyor"

İran’ın nükleer silah üretme kabiliyeti üzerine sorulan bir soruya ise Pezeşkiyan, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in nükleer silahların yasaklandığı fetvayı hatırlatarak, "Savunma doktrinimizde nükleer silahların yeri yok" yanıtını verdi.

İsrail ve bölgesel gerilimler

Pezeşkiyan, İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki saldırgan politikalarına da değinerek, Tel Aviv yönetiminin savaşı bölgeye yayma çabasında olduğunu belirtti. Pezeşkiyan, Batı medyasının İsrail'in Gazze'de işlediği suçları yeterince yansıtmadığını eleştirerek, "Bu suçlar karşısında sessiz kalmayın, adalet yerini bulmalı" çağrısında bulundu.

"Husiler bağımsız hareket ediyor"

Yemen’deki İran destekli Husiler'in İsrail'e yönelik eylemleriyle ilgili sorular üzerine Pezeşkiyan, Husilerin bu konuda bağımsız hareket ettiğini ve bölgedeki İsrail saldırganlığının durdurulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Hamas lideri İsmail Haniye'ye yönelik suikastın cevapsız kalmayacağını ifade etti.

"Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını desteklemiyoruz"

Pezeşkiyan, İran’ın Ukrayna savaşıyla ilgili tutumuna da değinerek, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını desteklemediklerini ve bu konuda herhangi bir yardımda bulunmadıklarını söyledi.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa