Hakan Fidan: "BM artan tehditlere karşı liderlik gösteremiyor"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM'nin artan tehditlere karşı liderlik gösteremediğini belirterek "küresel sorunlara çözüm için etkili bir yapı gerek" dedi.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
24 Eylül 2024 01:15
GÜNCELLEME
24 Eylül 2024 01:15
Hakan Fidan: ''BM artan tehditlere karşı liderlik gösteremiyor''
CS
Canan Salman Muhabir

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda düzenlenen “Geleceğin Zirvesi” toplantısında önemli mesajlar verdi. 

Fidan, küresel sorunların artarak devam ettiğini ve Birleşmiş Milletler'in (BM) bu sorunlarla baş etme konusunda yeterince etkin bir liderlik gösteremediğini belirtti. "BM, dünya çapında karşılaşılan bu büyük tehditlere karşı daha kapsayıcı ve etkili bir yapıya ihtiyaç duymaktadır" diyen Fidan, mevcut yapıların reforme edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Daha demokratik bir mekanizmaya ihtiyaç var"

Konuşmasında, “Dünya 5'ten büyüktür” ifadesini yineleyen Fidan, BM'nin karar alma süreçlerinde daha demokratik bir mekanizmaya ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Fidan, kutuplaşmayı engelleyecek araçların geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, mevcut karar alma mekanizmalarının bu ihtiyaçlara cevap veremediğini belirtti.

"BM tarihi bir sınav veriyor"

Uluslararası toplumun ve BM’nin "tarihi bir sınav" verdiğini belirten Fidan, dünya genelinde krizlerin ve çatışmaların giderek arttığını, BM'nin bu sorunlara çözüm bulma kapasitesinin azaldığını ifade etti. Fidan, adaletsizlik ve eşitsizliklerin yükselişinin, İslamofobi ve yabancı düşmanlığı gibi olumsuz akımlara zemin hazırladığını vurguladı.

"Uluslararası barış ve güvenlik, sınırlı sayıda ülkenin imtiyazına bırakılamaz"

Dışişleri Bakanı, özellikle BM Güvenlik Konseyi'nde kapsamlı reformların aciliyetine dikkat çekti. "Uluslararası barış ve güvenlik, sınırlı sayıda ülkenin imtiyazına bırakılamaz" diyen Fidan, BM'nin temsil yetkisinin genişletilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca uluslararası finansal sistemlerde de reform yapılması gerektiğini dile getirerek, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmanın ancak bu şekilde mümkün olabileceğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin bu reform süreçlerinde aktif bir rol oynayacağını ve her platformda bu amaçlar doğrultusunda çalışmaya devam edeceğini belirtti. Yapay zeka ve yeni teknolojilere adaptasyon konularına da değinen Fidan, BM tarafından kabul edilen Dijital Sözleşme'yi memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Hakan Fidan,  Türkiye'nin ev sahipliğini yaptığı BM Teknoloji Bankası'na uluslararası desteğin artmasını beklediklerini de dile getirdi.

“Bugünkü zirvenin başarısı, çok taraflı sistemi yeniden inşa etmek için kararlılığımızı teyit edecektir” ifadelerini kullanan Fidan, kabul edilen "Geleceğin Paktı"nın ortak dünya vizyonu oluşturulmasına katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa